Pátek, 10. května 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

RAKOUSKO UVÁDÍ NEDOSTATKY V ENERGETICKÉ KONCEPCI ČR
Návrh české energetické koncepce podrobila rakouská spolková vláda ostré kritice. Nedostatky a slabiny předložené verze energetické koncepce jsou tak podstatné, že se nezdá být vhodným nástrojem pro budoucí energeticko-politická rozhodnutí. Na nedostatky české energetické koncepce poukázali experti Rakouské energetické agentury (EVA) a Spolkového úřadu pro životní prostředí. Navrhovaná opatření jsou podle rakouských expertů málo konkrétní a kapitola o opatřeních na podporu obnovitelných zdrojů energie prakticky neobsahuje žádné kroky pro teplárenství. Některé oblasti, které mají pro energetiku velký význam, v energetické koncepci zcela chybí. Například není zohledněna oblast výzkumu a technologického rozvoje.

NĚMECKO HODLÁ POVOLIT GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY
Německo letos povolí komerční pěstování geneticky modifikované kukuřice. První produkty by se měly objevit v evropských supermarketech letos na podzim. Berlín své rozhodnutí zdůvodnil tím, že věda jejich bezpečnost, jak ekologickou, tak pro spotřebitele opakovaně potvrdila. Naopak ekologové bojkotující GMO produkty pod nejrůznějšími záminkami úředníky nepřesvědčili. Německo povolením geneticky upravené kukuřice předstihlo o několik měsíců kroky EU. Ministři zemědělství 25 států budou projednávat ožehavé téma v průběhu léta. Všeobecně se očekává, že i oni, přes odpor některých států, nakonec unijní potravinový řetězce GMO otevřou.

Orangutanům možná zbývá posledních 20 let života. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se počet těchto lidoopů, jejichž výskyt je omezen na indonéské ostrovy Sumatra a Borneo, snížil jen od roku 1987 o polovinu, za minulé století pak o celých 91 procent.
V současnosti žije ve volné přírodě maximálně 30 000 orangutanů, z toho více než polovina mimo chráněné oblasti, tvrdí ekologové. Sumaterský orangutan patří mezi kriticky ohrožené živočichy, protože zbývá posledních asi 9000 příslušníků tohoto druhu.
\"Na vině je komerční těžba dřeva a kácení lesů kvůli získávání zemědělské půdy a místa pro plantáže olejových palem. V Malajsii a Indonésii již bylo vykáceno téměř 80 procent všech lesů,\" uvádí WWF. \"Opice jsou rovněž loveny pro maso a pro prodej soukromým chovatelům,\" dodává.
\"Přes 60 procent orangutanů žije mimo rezervace a tento katastrofální úbytek bude pokračovat, dokud nebude vyvinuto úsilí na záchranu jejich přirozeného životního prostředí a zastavení jejich zabíjení,\" varují dále ekologové WWF.

Ekologický právní servis (EPS) podal trestní oznámení na pracovníky stavebního úřadu v Hranicích na Přerovsku. Ti o tři měsíce prodloužili zkušební provoz nové továrně na výrobu barevných televizních obrazovek nizozemsko-korejské společnosti LG.Philips Displays.
\"Philipsu, který již od září 2001 vyrábí, byl prodloužen zkušební provoz jen proto, že si řádně nezajistil schválení programu prevence závažné havárie. Podle nás tak mohli úředníci spáchat trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele,\" řekl Pavel Franc z EPS. Představitelé továrny krok ekologické organizace nekomentovali. Zkušební provoz továrny měl původně skončit v závěru loňského roku.

Ekologové se však domnívají, že funkcí říčních ekosystémů není chov ryb. \" Toky jsou národním bohatstvím a lovící volavka popelavá patří k řekám přinejmenším stejně tak jako rybáři,\" zdůraznil Milan Orálek, jednatel Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. Odbor životního prostředí na meziříčském městském úřadě nyní shromažďuje všechny dostupné informace nejen od ochranářů a rybářů. \" V současné době probíhá správní řízení. Do třiceti dní vydáme své stanovisko k tomu, zda je možné volavky střílet, nebo ne,\" uvedla Eliška Gášková z městského úřadu, která se problémem zabývá.

Na území města Pardubic bylo v loňském roce sesbíráno téměř 186 tun nebezpečného odpadu. Jeho množství tak o 30 tun překročilo stav z roku 2002. Na svoz a likvidaci odpadu město vynaložilo více než jeden milion korun. Nejvíce se sebralo starých lednic, a to téměř 70 tun. Druhé místo patřilo starým televizorům a počítačovým monitorům 59,5 tuny a třetí barvám, lepidlům a pryskyřicím 39,9 tuny. Ve větší míře lidé vyhazovali též olověné akumulátory, oleje a tuky, rozpouštědla, kyseliny, nepoužité léky či pesticidy a spreje. Občané Pardubic mají zájem, aby nebezpečné odpady končily u firem specializovaných na jejich likvidaci a ne na černých skládkách nebo v kanálech, odkud se snadno mohou dostat do potravinového řetězce, komentoval výsledky sběru Roman Slach z odboru životního prostředí magistrátu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů