Čtvrtek, 28. března 2024

Kořínková řekla ne EU, může to být Kužvart

Kořínková řekla ne EU, může to být Kužvart

Hledání kandidáta ČSSD na evropského komisaře v uplynulých dnech velmi připomínalo volbu prezidenta, v níž sociální demokracie hledala další a další jména, až nakonec volbu prezidenta prohrála.
Podle člena vedení ČSSD je nyní žhavým tipem Miloš Kužvart, exministr životního prostředí ve vládě Miloše Zemana. Tuto informaci včera odvysílala i Česká televize. Kužvart včera v průběhu celého dne nebral mobilní telefon a nereagoval ani na otázky poslané krátkými textovými zprávami.
Kužvart se dostal do hry poté, kdy nabídku premiéra Vladimíra Špidla odmítla bývalá ministryně federální vlády Květoslava Kořínková. Ta včera vůbec jako první z politiků potvrdila, že nabídku na zastupování Česka v Evropské komisi přímo od Špidly dostala.
\"Nabídku mi dal minulý týden. Nepřijmu ji, v politice jsem už od roku 1989, potřebuji si odpočinout,\" řekla včera Kořínková, která je nyní předsedkyní dozorčí rady společnosti Pražské vodovody a kanalizace. \"Měl by to být někdo, kdo zná veřejnou správu a vyzná se také v Evropské unii,\" tvrdí.
\"Tak budeme mít jiného kandidáta,\" komentoval její nesouhlas místopředseda ČSSD a ministr vnitra Stanislav Gross. Zopakoval, že by mělo jít o bývalého ministra, člena ČSSD, který nebyl po roce 1968 v KSČ. Řekl také, že kandidáta je třeba hledat mezi jeho přívrženci v sociální demokracii.
Grossova kritéria splňuje i exministr Kužvart, který je členem středočeské ČSSD. Tedy organizace, která je v sociální demokracii baštou právě Stanislava Grosse.
Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ale včera také řekl, že hovořil o možnosti, že by se stal evropským komisařem, s exministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem.
\"Někteří sociální demokraté se mnou mluvili, že bych mohl být jedním z kandidátů a já bych byl připraven to přijmout, ale oficiální nabídku od premiéra jsem nedostal,\" uvedl včera Dienstbier.
\"Minulý týden na koaličních jednáních sociální demokraté hovořili o dvou jménech, o Kořínkové a o Teličkovi. Z kontextu jsme také pochopili, že by se jim jako kandidát líbil i Pavel Mertlík. Jiná jména nezazněla,\" řekl včera místopředseda US-DEU Jan Hadrava. Koaliční jednání o eurokomisaři podle něj bude příští týden v úterý.
Další z širšího okruhu kandidátů Telička nesplňuje podmínku lidovců, že kandidát nesmí být členem předlistopadové KSČ ani to, co si vytkla ČSSD, že by mělo jít o bývalého ministra a člena ČSSD.
Na rozdíl od ČSSD mají jasno lidovci. Nabízejí soudkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Ivanu Janů. Unionisté očekávají nabídku sociálních demokratů. Opoziční ODS vybrala exministra životního prostředí Bedřicha Moldana.
Premiér Špidla uvedl, že koalice vezme v potaz i názor občanských demokratů, předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ale řekl, že kandidát vzejde z vládních řad.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů