Pátek, 26. dubna 2024

Saze oteplují klima více než se předpokládalo

Saze oteplují klima více než se předpokládalo

 

Saze, pocházející z velké většiny z výfuků dieselových motorů, výrazně omezují schopnost ledu a sněhu odrážet sluneční paprsky, a tím velkou měrou přispívají ke globálnímu oteplování. Podle nové studie agentury NASA se saze podílejí na celkovém oteplování zemského klimatu až jednou čtvrtinou.

Saze jsou tak pro přírodní prostředí mnohem nebezpečnější, než se dosud předpokládalo, a mají až dvojnásobný vliv na teplotu vzduchu v arktických oblastech a na severní polokouli než oxid uhličitý a další skleníkové plyny.

Zatím se jedná především o problém severní polokoule, která je na rozdíl od té jižní mnohem více industrializovaná i automobilizovaná. Jedinou výjimkou je Grónsko, které leží v závětří rozsáhlých kanadských lesů, a znečištění se tam tak téměř nedostane. Nejhůře postiženy jsou ostatní nejsevernější zasněžené oblasti, v tropech je vliv sazí takřka neznatelný. Autoři studie odhadují, že například v Alpách množství sazí ve vzduchu snižuje schopnost sněhu odrážet světlo z 98 procent na 80 až 90 procent, stejná situace panuje patrně i v Himálaji a dalších horách na severní polokouli.

Zdroj: Ábíčko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů