Sobota, 20. dubna 2024

ZÁHADNÝ TUNGUZSKÝ METEORIT V PRAŽSKÉM PLANETÁRIU

ZÁHADNÝ TUNGUZSKÝ METEORIT V PRAŽSKÉM PLANETÁRIU

V rámci prezentací výsledků Expedice Tunguzský meteorit 2003 bude dne
1. února v pražském Planetáriu zahájena výstava fotografií a v sále Starvid proběhne speciální 60 minutový pořad, využívající jeho specifických možností.

Pro koncepci výstavy a programu v pražském Planetáriu bylo vybráno z více než 1000 fotografií a 20 hodin filmového materiálu nashromážděného během první české expedice v oblasti tunguzské katastrofy.

Výstava se skládá z 25 fotografií formátu A2 s popiskami dokumentujících místo katastrofy /zachovalé polomy, “telegrafní sloupy”, Kulikův srub, Suslovův kráter, Severní močál, Johnův kámen, horu Farrington, jezero Čeko atd./, přírodní zajímavosti, Vanavaru a její obyvatele a různé zajímavosti z průběhu expedice.

Velmi zajímavou možností bude shlédnutí  60 minutového pořadu “Záhadný tunguzský meteorit” v sále Stárvid, během kterého se diváci seznámí  např. s výpověďmi očitých svědků katastrofy, se souhrnem všech dostupných 30 teorií a s videozáznamy rozhovorů s ruskými vědci Gennadijem Fjodorovičem Plechanovem a  Gennadijem Alexejevičem Ivanovem, kteří zde dlouhodobě pátrají.

Skutečnou tečku za zpracováním výsledků Expedice Tunguzský meteorit 2003 udělá v roce 2004 knižní vydání nových informací a fotografií o záhadné události (Mladá fronta) a filmový dokument, o který projevila zájem Česká televize.

Aktuální program Planetaria Praha najdete na adrese: www.planetarium.cz

Nejaktuálnější informace nabízejí internetové stránky expedice na adrese: tunguz.koniklec.cz. Obsahují mimo jiné harmonogram všech plánovaných akcí, fotogalerie, projekty účastníků expedice, rozhlasové rozhovory a články z tisku apod.

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:

František Tlapák, poradce pro komunikaci

tel.: 420 608 967 239, ftlapak@seznam.cz

Václav Bratrych, hlavní organizátor expedice:

tel.: 420 603 741 160, bratrychv@koniklec.cz

O Agentuře Koniklec:

Agentura Koniklec se už 11 let zabývá originálními projekty v oblasti péče o životní prostředí, výchovy k šetrnému vztahu k životnímu prostředí a osvětovou a informační činností v této oblasti. Za svou činnost byla Agentura Koniklec oceněna Cenou ministra životního prostředí za rok 1996 a Cenou Nadace Sasakawa za rok 1997. Další informace najdete na adrese: www.koniklec.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů