Čtvrtek, 25. dubna 2024

Komisařem má být Kužvart, koalice se pře

Komisařem má být Kužvart, koalice se pře

Premiér Vladimír Špidla včera oznámil, že na funkci evropského komisaře počítá s bývalým ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem.
Kandidáta, kterého si vybrala ČSSD, odmítají oba koaliční partneři - jak unionisté, tak lidovci. Sociální demokraté jsou však podle místopředsedy strany Stanislava Grosse rozhodnuti, že Kužvarta prosadí, i kdyby měli své partnery ve vládě přehlasovat.
Návrh na komisaře, kterého Česko nabídne šéfovi Evropské komise Romanu Prodimu, musí schválit právě vláda. Lídři vládní koalice budou o eurokomisaři opět jednat v úterý.
\"V koalici bylo dohodnuto, že to místo náleží sociální demokracii,\" řekl včera Špidla a zdůraznil, že koaliční partneři nemají právo veta. Pro výběr Kužvarta bylo podle něj rozhodující, že to byl úspěšný ministr životního prostředí v bývalé vládě Miloše Zemana.
Prezident Václav Klaus komentoval nominaci exministra Kužvarta pro ČTK: \"Pro mě jeho kandidatura není důvodem, abych začal držet hladovku.\"
Koaliční partnery sociálních demokratů výběr Kužvarta rozladil. \"Nebudu se tvářit, že jsme tím jménem nadšeni. Žádná formální dohoda typu, že to bude sociální demokrat, neexistuje,\" uvedl šéf unionistů Petr Mareš.
Unionisté podle něj zřejmě nabídnou vlastního kandidáta. Žádné pevné jméno však nemají, včera se v US-DEU jen diskutovalo například o Pavlu Teličkovi, bývalém vyjednávači s Evropskou unií, či o bývalém náměstkovi ministra zahraničí Alexandru Vondrovi.
Lidovci nominaci Kužvarta také nepodporují a chtějí dál prosazovat soudkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu Ivanu Janů. \"Je to žena, která má více zkušeností v zahraniční politice než kandidát ČSSD,\" řekl včera předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.
Představitelé opozičních stran nezpochybnili ani tak Kužvartovo jméno, jako to, že s nimi koalice výběr nekonzultovala. \"Náš kandidát Bedřich Moldan by byl ve srovnání s panem Kužvartem lepší,\" míní Jan Zahradil z ODS.
V samotné ČSSD se někteří poslanci podivovali nad tím, že jsou až poslední, kdo se jméno kandidáta na eurokomisaře dovídá.
Kužvart včera řekl, že hovoří plynně anglicky a také německy. Když bude schválen, představuje si, že by mohl v Evropské komisi fungovat jako komisař pro životní prostředí, pro dopravu, vědu a výzkum nebo pro regionální rozvoj.
Komisaři z nových členských zemí Evropské unie ale budou jmenováni zatím jen na šest měsíců, od května do října 2004. Předpokládá se, že by zatím žádný resort spravovat neměli. Na podzim bude moci nový předseda Evropské komise členské státy unie požádat, aby nabídly někoho jiného.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů