Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

I STARÉ FIRMY POTŘEBUJÍ PROGRAM PREVENCE HAVÁRIÍ
Firma LG.Philips Displays, která provozuje závod v Hranicích nedodržela zákon. Dva roky starý závod je v provozu a dosud nemá schválený program prevence závažné havárie ani zákonné pojištění. Lidé z Ekologického právního servisu Brno podali trestní oznámení na hranické státní úředníky. Podle nich zneužili pravomoc veřejného činitele a prodlužují nezákonný stav. Zkušební provoz továrny totiž s platností od ledna prodloužili o další tři měsíce. Programy prevence závažných havárií nebo bezpečnostních plánů musejí mít firmy, které používají nebezpečné látky či chemikálie nebo při havárii může dojít k ohrožení při jejich úniku. Na základě schváleného programu pak firmy musejí do sto dnů uzavřít zákonné pojištění. Dokumenty potřebují i déle fungující továrny.

POKUD ČR PŘEDLOŽÍ ŽÁDOST O DOTACE, MŮŽE ZÍSKAT PENÍZE Z EU NA VENKOV
Pokud ČR formálně správně a včas předloží žádost o dotace a způsob jejich využití bude od května 2004 do konce roku 2006 mít v současných cenách nárok na 542,8 milionu eur (asi 17,5 miliardy korun) z titulu rozvoje venkova. Více než 90 procent těchto peněz připadne v ČR automaticky farmářům ve znevýhodněných oblastech, ekologicky poškozených oblastech a na ochranu životního prostředí. Přes 16 milionů bude v letech 2004 až 2006 vloženo do zalesňování, kolem sedmi milionů do předčasných důchodů zemědělců. Malé sumy žádá Praha na restrukturalizaci farem, vytváření výrobních sdružení, zkvalitňování potravin a technickou pomoc.

DO ČTYŘ LET BY MĚLA BÝT SPOLANA BEZ DIOXINŮ
Do čtyř let by měla být chemická továrna Spolana Neratovice zbavena dioxinů. Těmito prudce jedovatými látkami jsou zamořeny dvě tamní budovy. Do roku 2008 má továrnu od dioxinů vyčistit firma Sita Bohemia, která si v pilotním projektu nyní vyzkoušela, že je její metoda, kterou Neratovicím nabízí, účinná. Sanaci dioxinů, která má stát 2,7 miliardy korun, zaplatí Fond národního majetku.

WHO: PTAČÍ CHŘIPKA BY MOHLA BÝT NEBEZPEČNĚJŠÍ NEŽ SARS
Virus ptačí chřipky, který zasáhl několik asijských zemí, by se mohl projevit pro lidi jako mnohem nebezpečnější, než onemocnění akutním syndromem dýchacích cest (SARS). Mutace tohoto viru ve Vietnamu usmrtila nejméně tři lidi. Veronica Chanová, ředitelka odboru mikrobiologie a parazitologie na lékařské fakultě Filipínské univerzity v Manile, řekla, že lidé by před vypuknutí epidemie neměli žádnou ochranu. Připomněla, co může taková pandemie napáchat, na příkladu z minulého století, kdy například španělská chřipka byla velmi devastující, neboť v roce 1918 zahubila 40 milionů lidí.

PLZEŇ - Chráněnou krajinnou oblastí (CHKO) by se už v letošním roce mohla stát oblast Českého lesa. Radní Plzeňského kraje souhlasili s vyhlášením CHKO, ale své stanovisko pro ministerstvo životního prostředí doplnili podmínkou. \"Z režimu chráněného území budou vyjmuty katastry všech obcí. Nebudou pro ně platit tak přísné podmínky a budou se moci rozvíjet,\" upřesnil podmínku hejtman Petr Zimmermann (ODS). V Českém lese by se tak měl v budoucnu více rozvinout turistický ruch a obce budou moci nabídnout potřebné zázemí pro rekreanty. Do chráněné oblasti by mělo patřit území podél hranic mezi Českou Kubicí na Domažlicku a Broumovem na Tachovsku. Mimo chráněný režim zůstane jen okolí dálnice D 5 do Rozvadova.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů