Sobota, 27. dubna 2024

Lidé ve vsích přestávají topit plynem, vzduch opět houstne

Lidé ve vsích přestávají topit plynem, vzduch opět houstne
Větřkovice Na stolech úředníků obecních a městských úřadů se množí stížnosti lidí, kterým vadí, že jejich soused topí uhlím a dřevem. V mnoha obcích kraje končí krátké období, kdy byl ve vesnicích čistý vzduch díky tomu, že většina obyvatel si zavedla levné plynové vytápění.
Lidé opět oprašují své staré kotle hlavně v obcích, kde nakonec přes všechny sliby nedostali dotaci za zavedení plynového topení. Nemusí totiž splnit podmínku, že už znovu nenapojí kotel na pevná paliva. \"Lidé po zavedení plynu hromadně kupovali plynové kotle a upravili vytápění v domě, nakonec však nikdo z naší obce dotaci nedostal,\" řekl starosta Větřkovic na Vítkovsku Dušan Lederer. \"Máme devatenáctiprocentní nezaměstnanost, ani lidé převážně zaměstnaní v zemědělství si moc nevydělají. Není se proto čemu divit, že opět zapojují kotle na tuhá paliva.\"
Předseda regionálního energetického centra ve Valašském Meziříči Zdeněk Štekl sice obcím nabízí částečně dotovaný přechod na topení dřevoplynem, které je o pětatřicet až padesát procent levnější než plyn, zatím však uspěl asi jen ve dvaceti pěti obcích v České republice. \"Po slibech vlády jsou lidé nedůvěřiví ke každé novince, byť je topení dřevoplynem ekologické,\" řekl Lederer. \"Navíc už nemají na další změny peníze.\"

Z komínů unikají jedy

Spalováním méně hodnotných paliv a odpadů unikají do ovzduší rakovinotvorné látky a jedy. Z plastů uniká při hoření jedovatý oxid uhelnatý. Spalováním PVC vzniká silně dráždivá kyselina chlorovodíková a rakovinotvorný vinylchlorid. Kouř z umělých hmot obsahuje dioxiny, plynný chlor či fosgen.

TOMÁŠ PTÁČNÍK
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů