Pátek, 29. března 2024

Vědci: EU hrozí energetická krize

Vědci: EU hrozí energetická krize

Unie zaostává ve výzkumu za Spojenými státy, tvrdí přední evropští vědci.
Pomoci by prý mohly větší investice do biotechnologií.

PRAHA/BRUSEL - Pokud nebudou evropské státy více investovat do nových technologií, čeká je v blízké budoucnosti energetická krize. Vyplývá to ze čtvrteční zprávy dvou předních evropských vědců Wima Soetaerta a Ericka Vandammeho z univerzity v Gentu.
Většinu nyní používaných fosilních paliv vyčerpáme během příštích padesáti let, a proto musíme hledat nové alternativy, upozorňují vědci. Řešením může být podle nich větší použití moderních biotechnologií, k jejichž rozvoji přistupuje Evropa zatím jen váhavě.
Biotechnologie se přitom používají už odedávna například při výrobě piva nebo vína. Spočívají ve výrobě mikroorganismů, jako jsou bakterie, kvasinky nebo plísně - ty pak vzájemně reagují a vytvářejí zcela nové látky. V jejich využívání pro průmyslové účely ale nyní vedou Spojené státy s Brazílií. Evropa zaostává, varuje Soetaert s tím, že EU zatím ještě v této oblasti nemá jasně vytyčenou strategii: \"Doufám, že budeme mít plán do konce roku 2004. Spojené státy už ho mají,\" řekl vědec internetovému serveru EUpolitix.
Zaostávání za USA ale přiznává i samotná unie. Podle evropského komisaře pro vědu a výzkum Philippa Busquina sice evropští vědci \"vedou\" v publikační činnosti nad USA o deset procent, to ale není rozhodující. O kvalitě výzkumů prý více vypovídá počet citací, které se na daný výzkum odvolávají. A v těch mají Američané převahu o celou třetinu.
Zatímco v USA se k výrobě obnovitelné energie používá kukuřice, v Evropě by to mohla být rozšířenější cukrová řepa nebo pšenice. Autoři studie přitom připomínají, že použití biotechnologií nemusí nutně souviset s geneticky upravenými organismy, k nimž panuje ve většině evropských zemí silná nedůvěra.
Příležitostí k většímu využití těchto plodin pro biotechnologické účely může být i květnové rozšíření EU. S příchodem deseti nových států se totiž zemědělská půda unie rozroste o 40 procent: \"Ne všechna půda bude sloužit k výrobě potravin. Velká část by mohla být využita na obnovení lesů nebo právě na `energetické plodiny\',\" soudí ve své zprávě o přistupujících zemích Světový fond na ochranu přírody (WWF). Jeho studie mapuje připravenost nováčků na evropskou direktivu o obnovitelné energii, jejíž podíl by měly členské země unie zvýšit do roku 2010 na 11 procent. Česko si podle WWF vede dobře - spolu s Litvou je na špici žebříčku. Nejhůře naopak dopadli Slovinci.
WWF zároveň nové členy EU varoval, že reformu energetické politiky budou muset provést tak jako tak. Pokud ji neurychlí, budou muset později vynaložit až 18 miliard dolarů. Po reformách se naopak země jako Česko nebo Polsko mohou těšit na 40 až 60 tisíc nových pracovních míst.

Zdroj: Lidové noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů