Čtvrtek, 18. dubna 2024

Aralské moře už o vodu přišlo, Kalifornie zatím ne

Aralské moře už o vodu přišlo, Kalifornie zatím ne

Snahy o regulaci toků velkých řek se ve dvacátém století nesetkaly doposud s úspěchem. Farmáři na jedné straně získali, ale obrovské projekty poškodily životní prostředí a platili je všichni daňoví poplatníci.
Největším neúspěchem byl komunistický projekt otočení toku dvou středoasijských řek, Syrdarji a Amudarji, v padesátých letech. Jejich voda měla být využita na bavlníkových plantážích. Čtyřicet let poté je jasné, že projekt neuspěl.
Plantáže přestaly existovat před deseti lety a Aralské moře, jezero, které obě řeky napájely, ze dvou třetin vyschlo. Desítky tisíc lidí kolem řek i moře přišly o obživu, mnoho oblastí je znečištěných a místní vlády nemají prostředky na změnu situace. Rostoucí podíl soli ve vzduchu zahubil velkou část rostlin a způsobil takové znečištění, že lidé začali trpět vážnými dýchacími potížemi.
Největším projektem zavodnění pouště byla ve dvacátém století podle týdeníku Economist soustava přehrad, kanálů a potrubí v Kalifornii. Projekt nazvaný Centrální údolí, spolu s dalšími menšími stavbami, vytvořil z Kalifornie jednu z nejproduktivnějších zemědělských oblastí na světě. V jižní Kalifornii byla také odkloněna pětina toku řeky Colorado.
Polovina takto získané vody je ovšem využívána k pěstování plodin náročných na vodu, které se nehodí do polopouště, jíž většina Kalifornie je. V některých oblastech, jako je delta kolem Sacramenta, se začínají projevovat známky znečištění a usazování škodlivin.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů