Čtvrtek, 28. března 2024

Hluk je nepříjemný soused I.

Hluk je nepříjemný soused I.

Hluk pronikající stěnami v obytném domě by neměl překročit během dne 40 decibelů, v noci se přípustná hladina snižuje na 25 až 30 decibelů. To odpovídá tichému hovoru přes den nebo šepotu v noci. Za nepříznivé pro zdraví lidí považují lékaři už i hodnoty hluku kolem 60 decibelů. Hodnoty hluku kolem pětasedmdesáti decibelů se rovnají ruchu, který panuje při plném provozu na frekventované silnici. Podle hygieniků je sice hluk kolem 50 decibelů nepříjemný, ale zdraví lidí neohrožuje. Zákon stanoví maximální přípustné hodnoty hluku ve venkovním prostředí ve dne je to 72 a v noci pak 62 decibelů.


Akustické vlastnosti materiálů

Každá hmota používaná ve stavebnictví vykazuje mimo jiné také vlastnosti akustické. Sledují se vlastnosti z hlediska přenosu i z hlediska pohltivosti hluku. Výběr hmoty záleží na účelu, jemuž má objekt sloužit. Zvuk přenášený vzduchem je tlumen hlavně těžkým masivním zdivem. Pro stavbu nebo opravy stěn, u kterých záleží na dobré zvukové izolaci, se používají pokud možno těžké prvky s minimálním podílem dutin, jako jsou například plné cihly nebo vápenopískové tvárnice či podobné materiály. Pro izolaci proti vzduchem přenášenému hluku je důležité také utěsnění spár a trhlin.

Dodatečná izolace

Zvukovou izolaci stěn lze dodatečně vylepšit. Dodatečné zvýšení neprůzvučnosti příčky řešíme nejčastěji zřízením předstěny, pro kterou můžeme použít heraklitové nebo sádrokartonové, popřípadě speciálně upravené izolační desky. Podle potřeby se navrhují jako jednostranný nebo oboustranný obklad. Zvukově izolační desky se často upevňují na rošt z latí o průřezu 3x5 cm nebo i jiného rozměru. Nejjednodušší úpravou je použití hobry, která se připevňuje na laťový rošt nebo přímo na zeď do zapuštěných špalíků. Spáry mezi deskami se polepí bandážovací tkaninou anebo se přelištují. Povrchově se zpevní dvojnásobným až trojnásobným nátěrem cementovým mlékem a pak se mohou natřít malbou nebo polepit tapetou. Kromě hobrylze použít i jiné druhy desek.

Autor: Daniela LORENCOVÁ
Zdroj: http://bydleni.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů