Čtvrtek, 28. března 2024

Případná přehrada Nové Heřminovy bude poslední, tvrdí ministerstvo

Případná přehrada Nové Heřminovy bude poslední, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že v republice už není prostor pro budování nových velkých přehrad, které by plnily protipovodňové funkce. Poslední hrází, která by mohla ještě vzniknout, je nádrž v Nových Heřminovech na Bruntálsku.
Ministerstvo je sice spíše zastáncem \"přírodní\" ochrany před záplavami, v Nových Heřminovech je však situace komplikovaná. \"Suché poldry by tam zachytily velkou vodu jen částečně,\" řekl náměstek ministra Ladislav Miko. Dodal, že odborníci na olomoucké univerzitě ještě hledají další \"přírodní\" alternativy.
Zastáncem přehrady jsou kromě Povodí Odry také vsi a města, která by měla ochránit, například Zátor anebo Krnov. Také krajské zastupitelstvo loni v červnu rozhodlo, že přehrada je nejlepší protipovodňovou ochranou v tomto regionu. To by ovšem znamenalo, že by Nové Heřminovy zmizely pod hladinou.
\"Jsem stále přesvědčen, že zvítězí zdravý rozum,\" řekl nedávno heřminovský starosta Antonín Maňák, který o likvidaci své obce nechce ani slyšet. Je přesvědčen o tom, že soustava retenčních nádrží, pevných a mobilních hrází a dalších opatření by splnila stejnou funkci jako velká přehrada.
Ministerstva zemědělství a životního prostředí bezprostředně po povodních v létě 2002 sestavila tým specialistů, kteří hledají možnosti, jak udržet v krajině vodu přirozenými způsoby.
Aby se v budoucnu zamezilo ukvapenému budování protipovodňových staveb, rozdělí ministerstva řeky do několika kategorií, v nichž se bude obnova po povodni řídit odlišnými pravidly.
\"Například tam, kde ve vybetonované části řeky strhne voda most, bude moci výstavba nového začít hned,\" řekl náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko. Naopak v místech přirozeného vodního toku posoudí protipovodňová opatření nejprve státní úřady ochrany přírody.
O lepší ochraně před povodněmi bude dnes jednat také vláda, které se na stůl dostala Výsledná zpráva o povodních v srpnu 2002. Téměř devadesátistránkový dokument vyšel na osmdesát miliónů korun a navrhuje desítky opatření, jak se před velkou vodou lépe chránit.
Zpráva doporučuje například lépe využívat územních plánů a nestavět domy v záplavových územích, pokračovat ve zdokonalování předpovědi počasí nebo přimět radnice, aby si nechaly vypracovat dokonalejší povodňové plány.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů