Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VELETRH ZELENÝ TÝDEN UKAZUJE CESTU V BIOPOTRAVINÁCH A SPECIALITÁCH
Klobásky z klokaního masa, biosýr či pivo z klášterů ve švýcarských Alpách. Tyto příklady vystihují trend, jenž vládne na berlínském zemědělském a potravinářském veletrhu Grüne Woche. Agrosalón, v překladu Zelený týden, naznačuje cestu, jíž se vydávají potravináři i agrární podnikatelé v zemích EU i jinde ve světě. Kromě mamutích potravinářských koncernů, které chrlí standardní zboží za co nejnižší cenu, zbývá všem ostatním jen jediné: zaměřit se na speciality, případně ještě s přídomkem bio. A farmářům zase k růstu nebo aspoň udržení příjmů nepomůže zvyšování produkce, ale spíše agroturistika, nebo také snaha zpracovávat třeba mléko až na sýrovou specialitu.

USA ZAVÁDÍ KVŮLI BSE REGISTR ZVÍŘAT
Americké ministerstvo zemědělství připravuje program, na jehož základě bude možné určit původ zvířete do 48 hodin od zjištění výskytu onemocnění BSE. Zavedení jednotného systému podpořila i organizace amerických farmářů AFBF sdružující 5,5 miliónu chovatelů dobytka. USA vyvážejí hovězí maso za 3,2 miliardy dolarů ročně. Od 23. prosince loňského roku, kdy byl v USA zjištěn první případ BSE, zakázaly dovozy amerického hovězího více než čtyři desítky zemí. Registrace hospodářských zvířat v USA existuje, ale téměř každá farma má svůj vlastní systém. Od letošního července se začnou jednotlivým farmám přidělovat úřední identifikační čísla, sloužící k označení hovězího dobytka, ovcí a vepřů. Jednotná identifikace má začít fungovat v únoru příštího roku.

V Unii svobody-DEU vznikla Zelená platforma, jejíž členové chtějí diskutovat o moderní ochraně životního prostředí a o trvale udržitelném rozvoji. Jejím mluvčím se stal místopředseda strany a poslanec František Pelc, bývalý ředitel Správy chráněných krajinných oblastí České republiky.
Je to již pátá frakce, která v nejmenší vládní straně působí. Pravicová i podnikatelská platforma shodně požadují návrat k původnímu programu US-DEU. Pravicová platforma nesouhlasí se setrváním liberální unie ve vládě s převahou ČSSD, její názory jsou ale ve straně v menšině.

DOVOZ OJETÝCH VOZŮ STOUPL O VÍCE NEŽ 11 PROCENT
Dovoz ojetých osobních automobilů do ČR loni meziročně stoupl o více než 11 procent na 145.233 vozů. Stejně jako v minulých letech dovoz ojetin výrazně převýšil import nových osobních automobilů, kterých obchodníci loni prodali téměř 89 tisíc. Loňský objem dovezených ojetých osobních automobilů je druhý nejvyšší v historii ČR. V roce 1999 dovozci ojetin importovali do země 145.398 osobních aut a dalších více než šest tisíc na náhradní díly. Z celkového počtu dovezených vozů bylo registrováno loni téměř 116 tisíc ojetých osobních aut. To znamená, že opět téměř 30 tisíc ojetin neprošlo schvalovacím procesem.

vlada dnes schvalila klicovou novelu zakona c.114/92, o ochrane prirody a krajiny. Ta umozni, aby i na ceskem uzemi platila evropska pravidla ochrany prirody - takzvana Natura 2000. Parlament by se mel zakonem zabyvat na sve unorove schuzi.
Vice informaci o soustave Natura 2000 najdete v mych predchozich zpravach k tomuto tematu, pripadne na www.natura2000.cz.

Městská část Praha 16 požádala o využití uvolněných objektů k umístění sběrného dvora, který v jihozápadním kvadrantu Prahy chybí a dále k umístění Technických služeb, které byly při srpnové povodni v r. 2002 zaplaveny a jsou dnes v několika náhradních provizorních objektech. V současné době je zpracována projektová dokumentace a je předpoklad, že v roce 2004 budou všechny stavební práce dokončeny a provoz obou zařízení v této lokalitě zahájen. Ve sběrném dvoře bude dána občanům možnost pod dohledem odkládat do velkoobjemových kontejnerů separovaný sběr do chráněných prostor (např. baterie, televizory, ledničky a jiný nebezpečný odpad). Tento sběrný dvůr jistě přispěje k tomu, aby v Praze 16 ale i blízkém okolí nevznikaly nebo se nerozrůstaly černé skládky, zlepší se i čistota a kulturnost životního prostředí.

Vrchlabí - Správy Krkonošského národního parku a Karkonoskiego Parku Narodovego podepsaly dohodu o spolupráci při ochraně obou území. \"Každý z parků má svoji radu. Výsledkem jednání je i to, že jeden z členů rad je ředitel opačného parku,\" popsal konkrétní spolupráci mluvčí KRNAP Radek Drahný. Smlouva zajistí společnou práci odborníků při monitoringu, výzkumu a ochraně druhové pestrosti v horách. V dohodě se také obě strany zavázaly spolupracovat při ekologické výchově místních obyvatel a návštěvníků Krkonoš a při přípravě společných projektů.

Litoměřice - Po neúspěchu v komunálních a parlamentních volbách a několikaleté přestávce v činnosti se snaží oživit své aktivity organizace Strany zelených v litoměřickém regionu.
Impulsem k prvnímu setkání ve čtvrtek 22. ledna od 17 hodin v pivnici U Petříků v Litoměřicích je velké množství současných a chystaných akcí s ekologickým podtextem.
\"Máme zájem na tom, aby v regionu více spolupracovali a netříštili své aktivity různá sdružení, nadace i občané, kteří usilují o zlepšování životního prostředí a zdraví obyvatel.
Aby se věnovala pozornost i jiným oblastem a zlepšila se informovanost mezi námi a občany,\" uvedl jeden z organizátorů schůzky Vítězslav Holub.

Blatná - Ornitologové sčítali o víkendu po celé České republice ptáky. Na Blatensku vyrazilo do terénu i několik dobrovolníků, aby zaznamenali počet přezimujících opeřenců. Ačkoli se zaměřovali hlavně na kachny, kormorány, lysky a další vodní ptáky, ve Tchořovicích u Blatné, neušel jejich pozornosti ani párek orla mořského. Blatenští ochránci přírody jej považují za raritu.
\"Jsou poměrně vzácní, po celých Čechách se jich odhadem vyskytuje zhruba kolem patnácti až dvaceti párů,\" poznamenal včera člen blatenského ornitologického spolku Petr Pavlík. Dodal, že ptačí pár, který v minulých dnech spatřil v okolí Hořejšího rybníka u Tchořovic, se na Blatensku zdržuje již několik let.
\"Mezi ostatním ptactvem je tento obr zkrátka nepřehlédnutelný,\" naznačil ornitolog.
Orel mořský byl v České republice dlouhou dobu vzácností a téměř se zde nevyskytoval. V jižních Čechách zahnízdil až před dvaceti lety, kdy ornitologové vypustili několik jedinců na Třeboňsku.

Košetice Základní škola získala dotace z Fondu Vysočiny určené na třídění odpadků. Žáci společně s učiteli začnou ekologicky třídit odpadky do různobarevných kontejnerů od března. \"Od Státního fondu životního prostředí požadujeme přidělení grantu na vybudování solárního systému. Sluneční paprsky by celoročně ohřívaly teplou užitkovou vodu a přebytek by směřoval do topného systému,\"řekl Jaroslav Skolek. Sluneční kolektory by v letní sezoně také ohřívaly vodu venkovního bazénu, který by měl vyrůst vedle projektované tělocvičny. Základní škola se však obává vysokých nákladů na jeho provoz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů