Středa, 24. dubna 2024

V Chotětově začíná další pokus o topení biomasou

V Chotětově začíná další pokus o topení biomasou

V těchto dnech se rozhoduje, jaká budoucnost čeká Chotětov. Bude se topit i nadále uhlím, anebo se obec přidá k těm, kteří myslí ekologicky?

JIŘÍ MACEK

Chotětov - První pokus v obci o vytápění biomasou skončil neúspěchem. Vedení obce se nepodařilo před lety občany přesvědčit, aby investovali do své budoucnosti. Lidé jednoduše anketu ignorovali, odpovědělo jich minimum.

\"Pochopitelně, že mne to mrzí. Nyní se pokoušíme lidem vysvětlit vše, co je s touto problematikou spojené, ještě důkladněji,\"

tvrdí chotětovský starosta Ladislav Šifta. A tak se minulý týden konala veřejná prezentace celého systému. Té se ale opět zúčastnilo velmi málo lidí přišlo jich pouhých jedenáct.

\"Ani to nás neodrazuje a ve vysvětlování a podávání informací budeme pokračovat pochopitelně nadále. Je to šance, která je nedoceněná,\"

tvrdí starosta obce Ladislav Šifta. V Chotětově je 180 domácností. V současné době topí většina z nich uhlím, část topí propanbutanem, mizivé procento pak dřevem a elektřinou. Plyn v obci zaveden není a podle starosty se obec k přívodu nemá možnost dostat. Navíc Státní fond životního prostředí zastavil poskytování dotací na plynofikaci. Jednou z cest, jak topit ekologicky, je tedy spalování biomasy anebo peletek (peletka - slisované drobné válečky, vyráběné ze dřevní hmoty nebo z energetických plodin, například sláma, šťovík). Obě varianty mají na radnici rozpracovány. Na obě akce chce obec využít státní dotaci. I tak ale na občana čeká ještě pořádná porce peněz. Odhaduje se, že by změna topného systému přinesla každé domácnosti zátěž do 50 tisíc korun v případě biomasy, u peletek je to ještě víc.

\"Jsme ochotni s lidmi, kteří nebudou tuto částku schopni investovat najednou, pomoci splátkovým kalendářem,\"

uvedl starosta Šifta. Pro případ biomasy je nutné vybudovat centrální kotelnu, kde se energetické plodiny budou spalovat. Tento způsob vytápění je nejlevnější. Podle starosty nebudou pozdější náklady domácnosti vyšší než 280 korun za gigajoule. Výstavba kotelny a rozvodů by přišla zhruba na 60 milionů korun. Polovinu by tvořila dotace od Státního fondu životního prostředí, 30 procent by si obec musela půjčit a zbytek, 20 procent, musí obec zaplatit ze svého rozpočtu. Pro zisk dotace je ale nutné, aby se na tento druh vytápění zavázalo přejít 80 procent domácností. V případě topení peletkami nebude potřeba centrální kotelna, ale v každé domácnosti musí být instalován nový kotel. Cena kotle na spalování peletek se pohybuje od 75 do 100 tisíc korun. I tady lze využít státní dotaci. V tomto případě jsou podmínky pro získání státní dotace benevolentnější. Tento druh vytápění si totiž už řeší každá domácnost sama. Podle starosty Šifty má obec přislíbenou spolupráci se soukromým zemědělcem, který by ke spalování vhodné plodiny pěstoval.
\"Bylo by to pro něho v rámci zklidnění úrodné půdy,\" podotkl starosta.

Zdroj: Boleslavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů