Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nevládní organizace pozorují dění v Davosu velmi kritickým pohledem

Nevládní organizace pozorují dění v Davosu velmi kritickým pohledem

Už pátý rok doprovází výroční zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu \"Alternativní fórum\" organizované nevládními organizacemi.
Dvě akce v lokalitách vzdálených od sebe jen několik set metrů. Ale atmosféra je odlišná. To \"pravé fórum\" se koná v budově oddělené od normálního světa kordóny policie. To druhé klade důraz na otevřenost. \"Tady nepotřebuješ \"batch\", plastikovou jmenovku se jménem, fotografií a zalitým čipem, aby ses mohl účastnit diskuse,\" řekl agentuře DPA jeden z pořadatelů.
Bývalá vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsová prohlásila při zahájení alternativní akce: \"Jsme tu, abychom šéfům koncernů připomněli jejich odpovědnost. \"Vždyť nadnárodní koncerny nejsou institucemi s demokratickými strukturami. Jejich šéfy prostí občané nevolí. A přesto mají v mnoha zemích větší moc, než mají regulérně zvolené vlády.\"
Mathias Herfeld z nevládní organizace Výzva z Bernu konstatuje: \"Víme, že proces globalizace je nevratný. Ale globalizace po našem musí brát v úvahu práva pracujících a být šetrná k životnímu prostředí. Jsme tady, abychom to pánům šéfům neustále připomínali.\"
Ovšem Světové ekonomické fórum už dříve otevřelo dveře kritickým nevládním organizacím.
I letos se pořádá v rámci oficiální akce takzvané veřejné fórum, na kterém mají nevládní organizace možnost diskutovat i se šéfy velkých koncernů.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů