Pátek, 29. března 2024

Zelený týden 2004 - Evropská komise připravila soutěž pro školní děti

Zelený týden 2004 - Evropská komise připravila soutěž pro školní děti

Evropská komise zve děti ve věku od 6 do 16 let ze států rozšířené EU a z kandidátských zemí, aby se zúčastnily soutěže pro školy, organizované v rámci Zeleného týdne (Green Week) 2004. Soutěž bude součástí výroční konference a výstavy, které jsou pořádány u příležitosti Zeleného týdne. Ten  se letos bude konat v Bruselu ve dnech 1. – 4. června 2004. Tématem letošní soutěže je 25. výročí Směrnice o ochraně volně žijících ptáků. Mladší děti mohou kreslit obrázky ptáků, zatímco starší děti by měly do soutěže poslat fotografie ptáků v jejich přirozeném prostředí.

Podle evropské komisařky pro životní prostředí Margot Wallströmové dochází během posledních deseti let v Evropě na mnoha místech ke snižování a ztrátě biologické rozmanitosti a mnoha živočichům, ptákům a rostlinám hrozí vyhubení. Soutěž pro školy je příležitostí, jak s touto problematikou seznámit děti a mládež, které mají zájem o život zvířat, ptáků a rostlin ve volné přírodě.

Tři výherci v každé kategorii soutěže budou pozváni do Bruselu na Zelený týden (pozvání na pobyt zdarma platí pro výherce a pro jednu osobu – rodiče či jiný doprovod). Slavnostní vyhlášení cen bude součástí Zeleného týdne a proběhne před zraky odborníků z oblasti životního prostředí a médií. Výherci se také sejdou s komisařkou Wallströmovou.

Soutěž je určena školám ze zemí rozšířené Evropské unie a z kandidátských zemí. Pro tento rok jsou vyhlášeny dvě soutěžní kategorie:

1. kresba a malba – pro děti ve věku 6 – 10 let

2. fotografie – pro děti a mládež ve věku 11 – 16 let

Kresba a malba

Děti mohou poslat kresby či obrázky zobrazující ptáky. Možná témata: ptáci, vyskytující se v oblasti, kde děti žijí; vodní ptáci; tahy ptactva; jak jsou ptáci a příroda, ve které žijí, v souladu. Dalším nápadům se meze nekladou. Nejlepších 20 prací bude vystaveno na výstavě v průběhu Zeleného týdne.

Fotografie

Starší děti a mládež mohou poslat fotografie ptáků z jakéhokoliv prostředí – ze zahrady svého domu, z okolí školy, z dovolené – jen ne fotky ptáků v kleci. Nejlepších dvacet fotografií bude vystaveno na výstavě v průběhu Zeleného týdne.

Podmínky soutěže

Soutěže se mohou účastnit jen žáci škol (s podporou svých škol). S individuální účastí se nepočítá. Příspěvky do soutěže (kresby, obrázky, fotografie) musí být naskenovány (nebo u fotek přímo digitálně nasnímány) a zaslány na Generální ředitelství pro životní prostředí EK do 1. března 2004.

Více informací najdete na internetové adrese:

europa.eu.int

Tato adresa bude v dohledné době dostupná ve 20 jazycích rozšířené EU. Své dotazy můžete posílat Alexe Joyce na e-mailovou adresu: alexa.joyce@eun.org

Zelený týden

Komisařka Evropské unie pro životní prostředí, jadernou bezpečnost a civilní ochranu  Margot Wallströmová vyhlásila v roce 2001 akci Evropské unie nazvanou „Zelený týden“ a od té doby se tato úspěšná akce koná každý rok. Zelený týden vznikl na podporu připravovaného 6. akčního programu Evropských společenství pro životní prostředí, jehož návrh vydala Evropská komise 24. ledna 2001 pod názvem „Životní prostředí 2010: Naše budoucnost, naše volba“, který má přiblížit obyvatelům Evropské unie zásady politiky v oblasti životního prostředí.

Součástí Zeleného týdne je konference, výstava, promítání filmů s tématikou životního prostředí a soutěž určená dětem a mládeži. Kromě toho se zde koná mnoho dalších doprovodných akcí (v roce 2004 to bude například předávání cen za nejlepší Evropský týden mobility 2003).

Mgr. Eva Veverková
tiskové odd. MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů