Pátek, 29. března 2024

V ochraně přírody už není na co čekat

V ochraně přírody už není na co čekat
Už v roce 2000 byl zahájen program Natura 2000, jímž chce Evropská unie přispět k ochraně životního prostředí na evropském kontinentu. Patří ovšem k těm projektům, které mají zpoždění, a tak je v bruselských poměrech za velký úspěch považováno každé rozhodnutí, které Naturu probudí zase trochu k životu.

Natura 2000 navazuje svými myšlenkami na direktivu z roku 1994, která se zabývá ochranou biodiverzity v Evropě. Odborníci zapojení do projektu se snaží vyhledat biotopy, jež mají nejvíce zachovanou svou původní podobu a pomáhat při jejich zachování a ochraně. Zatím se sice navršily stohy papíru, ale donedávna byly vytypovány a podrobně zmapovány pouze dva regiony, a to Azory a Kanárské ostrovy. Na počátku letošního roku přibyly konečně další, a sice evropské horské oblasti.

Evropská komise schválila seznam 959 přírodních lokalit v horských oblastech Unie. Do seznamu byly zařazeny lokality nacházející se v Alpách, Pyrenejích a v horách Apeninského a Skandinávského poloostrova. Součástí podrobného seznamu nejsou jen jednotlivé lokality a biotopy, ale rovněž vzácné rostlinné a živočišné druhy. Konkrétně se jedná o 99 druhů biotopů, 63 rostlin a 97 živočichů.

Nyní jen zbývá, aby se seznamem souhlasily jednotlivé členské státy. V řadě případů se jedná o lokality, které jsou už využívány například k turistickým nebo zemědělským účelům, nebo s takovými oblastmi těsně sousedí. Každý stát nyní bude muset prověřit, zda jde toto využívání zastavit, či alespoň změnit tak, aby byl unikátní biotop zachován. Pouze v případech, že využívání chráněných lokalit je nezbytně nutné pro tamější obyvatele, ustoupí účelové zájmy zájmům ochranářským.

Jenže jako v mnoha podobných případech je odborná stránka projektu o krok napřed před stránkou administrativní. Země, jež se k ochraně horských oblastí připojí, budou tedy muset rychle vybudovat účinný kontrolní a monitorovací a zatím v podstatě neexistující systém. Komise slibuje, že od této chvíle na členské státy sama přitlačí, protože by ráda do konce letošního roku vybrala další regiony, které se mají v rámci Natury dočkat ochrany. Odborníci totiž velmi nahlas upozorňují na to, že za deset let od přijetí příslušné direktivy se v mnoha místech podařilo zničit unikátní biotopy, jež musely ustoupit extenzivnímu zemědělství, nebo na nich někdo postavil lyžařské středisko.

Zdroj: Svět hospodářství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů