Pátek, 19. dubna 2024

Terezínští považují pískovnu za zrůdnost

Terezínští považují pískovnu za zrůdnost

LITOMĚŘICE (Právo) - V kotlině mezi Terezínem a Litoměřicemi, kde nacisté sypali do řeky Ohře popel zavražděných vězňů, se uvažuje o těžbě štěrkopísku. \"Je to zrůdnost,\" zní unisono Terezínem. Navíc se jedná o ochranném pásmu městských památkových rezervací Litoměřice a Terezín.

Těžit by se mělo nově na padesáti hektarech u Terezína. Stát zkoumal ložisko štěrkopísků již v 70. letech. Nicméně územní plán Litoměřicka nepočítá s novou těžbou štěrkopísku, ale s dotěžením dosavadních ložisek. Moravský hydrogeolog Jan Galgánek vypracoval studii o vlivu pískovny na životní prostředí, v níž se uvádí, že těžba štěrkopísků je jednou z mála aktivit, která nenaruší zdejší krajinný ráz. \"Vycházeli jsme z toho, že kromě městské památkové rezervace žádné jiné omezení zde nebylo. Těžilo by se pod vodou, takže hladina vody by byla stále stejná. Vzniknout by měla dvě jezera. Studie také počítala se vznikem rekreační oblasti,\" říká Galgánek.

Starosta se brání

\"Celý návrh o těžbě považuji za naprostou zrůdnost,\" řekl Právu starosta Terezína Jan Horníček (nez.). \"Mohlo by to ohrozit město jako celek, a to již nemluvím o nevhodnosti tohoto projektu na pietním místě,\" dodal. Terezín je vojenská pevnost vybudovaná na bažině. Předloňské povodně tady napáchaly nedozírné škody, jejichž následky se budou odstraňovat ještě roky. \"Chtějí zde udělat dvě jezera, ale studie nepočítá se spodní vodou. Pak by totiž hrozilo, že dojde ke zborcení části pevnostního systému,\" argumentuje starosta. \"Narušení hradeb jsme neřešili,\" přiznává Galgánek. \"Podobných návrhů jsme zažili v minulém režimu hodně, ale dnes jim to snad již nikdo nedovolí. Pronajali jsme zmiňované pozemky na 99 let investorům, kteří vybudovali golfové hřiště, a najednou se objevily různé tlaky,\" prozradil Horníček s tím, že ví, že lobby investora by mohlo napáchat své. Litoměřičtí radní se budou celou věcí zabývat 20. ledna. \"V územním plánu jsou požadované pozemky vedené jako orná půda pro zemědělskou činnost. Nechci předjímat rozhodnutí rady, ale osobně jsem zásadně proti těžbě písku. Navíc si nedovedu představit, že by přes opravovaný Tyršův most jezdilo denně kvůli těžbě 70 kamiónů v obou směrech,\" vyjádřil svůj názor místostarosta Litoměřic Ivan Palán (ODS). \"Pískoven je všude okolo hodně. A já neznám v okrese zrekultivovanou pískovnu. Pár lidí by na tom jistě vydělalo, ale město Terezín a jeho občané by určitě prodělali. Bohužel nezáleží jen na nás, jak to celé dopadne,\" komentoval záležitost starosta Horníček. Objednavatele studie Stanislava Staňka z firmy Posidonia se Právu nepodařilo zastihnout. Celý den nezvedal mobilní telefon. Investor, který je prý z Ústí nad Labem, tak zůstává zatím v anonymitě.

Monika Doulíková

ZDROJ: www.ekolist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů