Pátek, 29. března 2024

Případ orchidejí? Asi nedorozumění

Případ orchidejí? Asi nedorozumění

Praha/ Sydney Bublina kolem krádeže orchidejí na Novém Zélandu splaskává. Jeden z aktérů domnělé loupeže, děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík, kterého spolu s dalším Čechem novozélandské úřady obvinily z pašování orchidejí, tvrdí, že ani jeden z nich neměl v herbáři jakékoli chráněné rostliny. Číhalík to řekl v rozhovoru, který z Nového Zélandu poskytl České televizi.
Jeho manželka Jarmila Číhalíková včera v rozhovoru s ČTK doplnila, že kvůli věci zvažuje rodina podání žaloby.
\" Dostali jsme sdělení od naší právní zástupkyně, že jednala s místními botaniky, kteří prošetřují naše herbáře, a výsledek je ten, že v našich sbírkách nejsou žádné rostliny, které by byly považovány zde na Novém Zélandu za ohrožené,\" řekl Číhalík ČT. \" A že jsou tam pouze takové rostliny, se kterými se běžně botanik při chůzi v terénu může setkat,\" dodal. Jeho choť, která s manželem na Novém Zélandu strávila tři týdny, tvrdí, že Číhalík vezl tři malé orchideje, které našel na pokáceném stromu. Květiny byly podle ní odsouzeny k zániku. Rozhodně odmítla tvrzení, že by manžel měl u sebe 130 orchidejí.
Šéf české diplomacie Cyril Svoboda včera řekl, že muži nechtěli nic pašovat. Zákon podle něj porušili tím, že jakési rostliny chtěli vyvézt, což je na Novém Zélandu zakázáno obecně. \" Celé porušení ( zákona) spočívá v tom, že z Nového Zélandu nemůžete vyvézt vůbec nic, ani pampelišku,\" uvedl Svoboda, podle něhož byl případ zkreslen.
Generální konzulát ČR v australském Sydney, který má na starosti i Nový Zéland, sdělil, že děkan se včera obrátil na jeho pracovníky. Úřad mu nabídl všestrannou pomoc. Číhalík to uvítal a po poradě s advokátkou žádost o pomoc zkonkretizuje.
Číhalík a bývalý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták se mají opět dostavit k novozélandskému soudu ve čtvrtek. Do té doby zůstávají na svobodě; podle novozélandského tisku museli odevzdat své cestovní pasy.
Děkan měl původně ukončit dovolenou včera. \" Rektorka univerzity Jana Mačáková mu ji v souladu se zákoníkem práce prodloužila o dalších deset pracovních dní,\" sdělil kancléř UP Tomáš Hrbek. \" Pochopitelně rovněž čekáme na příští týden, kdy má nezávislý novozélandský soud o případu rozhodovat,\" doplnil Hrbek.

Zdroj: Zlínské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů