Pátek, 19. dubna 2024

O skládce s PCB bude jasněji v únoru

O skládce s PCB bude jasněji v únoru

Milovice/Praha - Středočeský kraj stále ještě nevyřešil likvidaci 1850 tun zeminy kontaminované toxickými polychlorovanými bifenyly (PCB) z bezprizorní skládky v Milovicích. V současnosti jedná také s ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí a podle mluvčího kraje Martina Krafla se snaží zajistit další finanční prostředky.

\"Jednání probíhají a konečné rozhodnutí oznámí svým dopisem ministr Ambrozek koncem ledna představitelům Středočeského kraje,\" potvrdila mluvčí resortu životního prostředí Jarmila Krebsová. Odvoz odpadu, který měla firma Sita provést už v prosinci, zkomplikovaly chemické rozbory, které ukázaly mnohem větší obsah škodlivin, než se předpokládalo. Podle Martina Krafla kraj proto nemá zatím jasno ani o výši finančních nákladů, které si likvidace odpadů kvůli neočekávanému obsahu PCB vyžádá. Odpověď by měly dát výsledky dalších rozborů.

\"V současné době probíhají odběry a vyhodnocování vzorků nezávisle jak oběma smluvními stranami tak supervizorem. Tato fáze bude dokončena do konce ledna. Na základě zjištěných údajů bude určeno, jakým zákonným způsobem budou jednotlivé části zeminy odstraněny,\" uvedl Radim Perutka z vedení společnosti Sita.

Zdroj: Střední Čechy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů