Úterý, 19. března 2024

Ekologové chtějí zatlačit na znečišťovatele ovzduší

Ekologové chtějí zatlačit na znečišťovatele ovzduší

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Projekt na kontrolu stavu ovzduší v mikroregionu Meziříčsko připravují na tento rok členové Českého svazu ochránců přírody ( ČSOP) ve Valašském Meziříčí ve spolupráci s městem a občanskými sdruženími. Záměrem je přimět místní průmyslové podniky k tomu, aby přispívaly k lepšímu ovzduší ve městě i nad rámec svých zákonných povinností.
Jedním z hlavních cílů celé akce je také zapojení obcí mikroregionu a potažmo i jejich obyvatel. \" Lidé se prostřednictvím občanských sdružení mohou a podle nás dokonce mají podílet na správě věcí veřejných,\" vysvětlil člen ČSOP Milan Orálek. Plánovaný projekt by měl podle něj vyvinout tlak na všechny znečišťovatele ovzduší například tím, že je iniciátoři projektu požádají o detailní informace o vypouštění škodlivin v rámci jejich provozu. \" Zákon o ochraně ovzduší ukládá každé firmě, aby jednou za rok předložila městu zprávu autorizované firmy o vypouštění škodlivin v rámci svého provozu. Domníváme se, že to nestačí, a že by obce a města měla například vyslat své zástupce zjistit, co dělají firmy pro to, aby se obsah zdraví nebezpečných látek v ovzduší snížil,\" konstatoval Orálek.
Partnerem připravovaného projektu je Městský úřad ve Valašském Meziříčí, který by se mimo jiné měl podílet i na jeho financování. \" Rádi bychom aktivně spolupracovali, ostatně iniciativa přišla částečně i z naší strany. V tuto chvíli ale ještě není zdaleka o naší účasti rozhodnuto, čeká se totiž na schválení městského rozpočtu na letošní rok,\" upřesnila včera místostarostka Dagmar Lacinová. Zastupitelé o jeho podobě podle ní rozhodnou až 12. února. \" Do té doby proto zatím konkrétní zapojení města nemohu specifikovat,\" dodala Lacinová.
Projekt se má konat po celý letošní rok, první konkrétní kroky mají jeho tvůrci naplánovány už do konce března.

Zdroj: Naše Valašsko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů