Pátek, 29. března 2024

Chtějí mnohem čistší ovzduší

Chtějí mnohem čistší ovzduší

Plzeňský kraj představil veřejnosti program, podle kterého by měl postupovat při snižování obsahu škodlivin v ovzduší. Zpracování materiálu trvalo rok, dalších šest let má kraj na to, aby splnil cíle, které mu program stanoví, a snížil ekologickou zátěž.
\"Koncepce je zpracována k roku 2010. To je závazný termín, ke kterému by měly hodnoty v ČR splňovat limity platné v Evropské unii,\" řekl šéf odboru životního prostředí krajského úřadu Vladimír Dlouhý.
Zpracování programu stálo více než 1,2 miliónu korun. Šedesát procent celé částky uhradil stát z fondu životního prostředí, zbytek platil kraj. Podle studie, kterou program obsahuje, jsou v kraji dlouhodobě překračovány požadované limity u oxidu siřičitého, oxidu uhelnatého i oxidu dusíku. Na znečišťování se podílejí desítky firem, které v kraji sídlí, k menším zdrojům škodlivin patří i obce a jednotlivci, kteří se stále vyhýbají šetrnějšímu vytápění plynem.

Nejhorší doprava

\"Největším problémem kraje a hlavně Plzně je ale doprava. Vzhledem k tomu, že jde o mobilní zdroj oxidu dusíku, bude složité situaci řešit,\" uvedla Monika Měchurová z firmy CityPlan, která pro kraj program zpracovávala. Kraj by podle ní měl co nejdříve zhotovit dopravní koncepci. \"Je třeba ve městech udělat aktivní zásahy například omezit vjezd do center, podpořit hromadnou dopravu a vytvořit síť záchytných parkovišť v okrajových čtvrtích,\" upřesnila Měchurová.
Kraj by měl aktivně působit na obce i soukromníky a intenzivněji monitorovat kvalitu v ovzduší v celém regionu. \"Měl by vzniknout koordinační tým, který bude na plnění cílů programu dohlížet,\" dodala Měchurová. Důležitá je podle ní také podpora ekologické výchovy dětí.
Program by mělo schvalovat březnové krajské zastupitelstvo. \"Ještě letos nechá kraj ze svého rozpočtu zpracovat rozptylovou studii. Už se pracuje i na koncepci dopravy. Další kroky budou následovat. Tak, abychom do roku 2010 limity splňovali,\" doplnil šéf odboru životního prostředí Dlouhý.
Kraj podle něj má nástroje, jak ovlivnit situaci v obcích i v soukromých firmách vypouštějících škodliviny. \"Nejsme bezzubí. Současná legislativa nám už dává dostatečné možnosti,\" věří Dlouhý.
Otázkou zůstává financování celého programu. \"Část bude hrazena z veřejných zdrojů - státního i krajského rozpočtu, část z fondů Evropské unie. Bude ale zřejmě nutné získat i finanční podporu ze soukromého sektoru, případně využít dotovaný úvěr,\" upozorňuje Měchurová.

Zdroj: Právo
Autor: Václav Kozák

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů