Pátek, 19. dubna 2024

Čistička: dnes, nebo nikdy

Čistička: dnes, nebo nikdy

Dnes se v obci rozhoduje o osudu čistírny odpadních vod. Zatímco starosta s vedením města směřuje veškerou aktivitu k realizaci čističky a kanalizace, občané z konce zvaného Cikánka se proti ní bouří. Sepsali petici v níž s touto stavbou v blízkosti svých obydlí nesouhlasí. Obávají se hlavně hluku a zápachu. Zřejmě poslední krok k přesvědčení obyvatel chystá na dnešní den starosta. Chce je společně sezvat na jednání společně s projektanty čistírny. Ti by občany Svratky měli přesvědčit, že jejich obavy jsou zbytečné. Vedení města je dokonce připraveno dopravit petitenty do některé z čistíren realizovaných vybranou firmou. Aby se na vlastní oči mohli přesvědčit, jak takové zařízení skutečně vypadá, jak funguje a jaké jsou negativní vlivy na okolní prostředí.

Bez čističky nelze stavět Čístírna odpadních vod je pro město velmi důležitá. \"Nacházíme se v Chráněné krajinné oblasti. Zatím máme od ministerstva životního prostředí výjimku na vypouštění odpadních vod do řeky. Ale její platnost pomalu končí. Chceme- li vytvořit dobré podmínky pro další výstavbu ve městě, čímž bychom udrželi ve Svratce mladé lidi, musíme čističku bezpodmínečně mít. Již bylo připraveno velké množství dokumentů a dohod, které jsou k realizaci nutné. Pokud se nám nepodaří zahájit realizaci co nejdříve, bude to v budoucnu velmi obtížné,\"připomíná důležitost čistírny starosta František Peňáz. Realizace projektu je jedním z jeho hlavích úkolů, které si na toto volební období předsevzal.

Převládají obavy o ovzduší I odpůrci chápou důležitost čistírny. \"Jsme si vědomi toho, že čistírna odpadních vod pro město Svratku je potřebná a rozhodně zlepší ekologický stav celého horního toku řeky Svratky. Je však nutno konstatovat, že výstavbu čistírny je nutno propojit i s obcí Svratouch. Pokud Svratouch nevybuduje vlastní čistírnu nebo se nenapojí na čistírnu budovanou ve Svratce a odpadní vody budou téci potokem Řivnáčem do Svratky, je i budování čistírny na Cikánce polovičaté nebo i zbytečné,\" uvádějí občané v petici. Navíc se jim nelíbí postup radnice, která podle nich dostatečně neinformovala o připravované realizaci. Velké obavy mají \"Cikánečtí\"také o kvalitu ovzduší. \"I když mne projektanti přesvědčí, že jejich čistička nebude zapáchat a dělat hluk, stejně bude záležet na obsluze. A pokud tam bude za deset let sedět lempl, který nebude mít o provoz zájem, nic už s tím nenaděláme. Proto chceme změnu hned,\"vysvětluje postoj jeden z hlavních odpůrců Libor Ptáček. Ten nehodlá ze svých požadavků ustoupit. Pokud se ovšem vedení města podaří přesvědčit většinu lidí, že z čistírny nemusí mít obavy, nehodlá podnikat kroky, které by definitivní realizaci stály v cestě.

Zdroj: Noviny Žďárska - Vysočina
Autor: Jiří Tlustý

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů