Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mostecká uhelná společnost (MUS) vynaložila v loňském roce na zahlazování důlní činnosti bezmála 108 miliónů korun, což je meziročně o 19 miliónů méně. Sanační práce byly rozpracovány na téměř 1970 hektarech ploch. Ke konci roku byly zemědělské, lesní i vodní rekultivace ukončeny na 54 hektarech, informovala mluvčí těžební firmy Liběna Novotná. Od vzniku firmy před deseti lety její management uvolnil na sanaci těžby 2,97 miliardy korun, z toho 61 milióny přispěl stát. V letošním roce firma vyčlenila na obnovu krajiny po těžbě téměř 170 miliónů korun. \"V posledních pěti letech jsme se zaměřili zejména na úpravu Velebudické výsypky, kde vzniklo dostihové závodiště a golfové hřiště. Sanace území o rozloze 790 hektarů si vyžádala 448 miliónů korun,\" uvedla Novotná.

Pouze dva senatori - Richard Sequens a Jan Ruml - hlasovali proti navrhu zakona, podle ktereho bude pred okolnimi zemedelci utajeno, zda v sousedstvi maji pole s geneticky modifikovanymi plodinami. Obcane navic maji byt vylouceni z rizeni, kde se rozhoduje o povoleni k vypousteni GM organismu do krajiny. Nekolik dalsich se zdrzelo hlasovani, coz v dusledku znamena vlastne totez: nerekli ano schvaleni navrhu.

VETERINÁRNÍ SPRÁVA ZAKÁZALA DOVOZ DRŮBEŽE Z ASIE
Do ČR se od pondělka nesmí dovážet drůbež z Thajska, kde se nedávno vyskytla ptačí chřipka. Zákaz dovozu drůbeže spolu s dalšími ptáky vydala Státní veterinární správa ČR. Dovozy z Thajska byly velmi malé, protože i před zákazem musely splňovat přísné veterinární podmínky. Veterináři také rozšířili zákaz dovozů i na další asijské země: Pákistán, Vietnam, Indonésii, Kambodžu, Japonsko, Tchaj-wan, Jižní Koreu, Laos a Hongkong. V obdobném rozsahu omezily podle Dubna dovoz také země EU. Zákaz platí do odvolání a týká se dovozu a tranzitu všech ptáků.

JADERNÁ LOBBY V UNII UKÁZALA SVOU SÍLU
Rozporuplné reakce vyvolaly jaderné směrnice schválené Evropským parlamentem. Kritikům se podpora atomové energetiky nelíbí, prioritou mají být investice do alternativních zdrojů, ne do odvětví, jež škodí životnímu prostředí a má se utlumovat. Směrnice definuje vztah orgánů EU k národním úřadům pro jadernou bezpečnost, zavazuje země vyřešit uskladnění jaderného odpadu a předpokládá využití unijních peněz pro jaderné odvětví. Poslanci odmítli snahy vytvořit společný orgán EU, který by převzal část pravomocí národních úřadů pro jadernou bezpečnost. Ty tedy zůstávají autonomním orgánem a jejich partnerem je Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Státy unie mají do roku 2018 vyřešit skladování vyhořelého vysoce radioaktivního jaderného paliva, do roku 2013 méně radioaktivního odpadu. Společenství Euratom by měl poskytnout půjčky k dosažení těchto cílů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů