Sobota, 20. dubna 2024

Evropská unie bude podporovat výzkum ekologických technologií

Evropská unie bude podporovat výzkum ekologických technologií

Evropská komise včera přijala akční plán výzkumu a vývoje ekologických technologií, podle něhož by se podniky v Evropě za několik let měly stát uznávanou jedničkou v této oblasti. Prioritami jsou například zdokonalení systému recyklace odpadové vody v průmyslu, snížení energetické náročnosti automobilových motorů a techniky rekultivace zemědělské půdy.
Podle evropského komisaře pro vědu Phillippa Busquina by členské státy EU měly do roku 2010 zvýšit výdaje na výzkum a vývoj až na tři procenta hrubého domácího produktu.
Na cestě k splnění akčního plánu stojí zatím řada překážek, především složitost přechodu od tradičních k novým, ekologickým technologiím a jeho finanční náročnost. Evropská komise proto doporučuje společné úsilí vědců, podniků, finančních institucí a politiků. Na financování projektů, zejména pro malé a střední podniky, se mají podílet Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj.
Jedním z kladných příkladů vývoje ekologických technologií a technik je již několikaletá spolupráce tří jinak \"úhlavních\" konkurentů - globálně operujících evropských potravinářských gigantů Unilever, Danone a Nestlé.
Tyto společnosti založily tzv. SAI platform, která dotuje zemědělskou produkci v zemích, kde působí, aby se do jejich výrobních řetězců dostávaly jen ekologicky čisté plodiny. Uplatňuje se například technologie vylučování rtuti a jiných zdraví škodlivých látek z půdy.
\"Dáváme přednost spolupráci na nekonkurenčním principu. Podporujeme, aby se s námi v tomto úsilí spojily i další společnosti, neboť to přinese prospěch všem,\" uvádí společnost Unilever.
Týž potravinářský obr zavedl technologie, které zajišťují dodávky nezávadné vody do celého výrobního cyklu svých 400 závodů, rozesetých po celém světě. Povinností všech manažerů společnosti Unilever je ve všech provozech dodržovat stejné ekologické standardy. Specializovaná ekologická skupina (UEG), v jejím čele stojí člen správní rady, má rozhodující vliv na ekologickou politiku společnosti.
Vyvinuté ekologické technologie umožňují laborantům zkoumat nejrůznější ukazatele výroby, včetně energetické náročnosti. Jedním ze zřetelů je vodní hospodářství. A samozřejmě obsah různých chemických látek. Podle podnikové statistiky se tyto ukazatele v posledních pěti letech výrazně snižovaly. Ve firmě působí i Centrum pro bezpečnost a ekologii (SEAC), které nejen kontroluje, zda jsou ve všech závodech dodržovány normy bezpečnosti a ochrany životního prostředí. Ale soustavně také zkoumá případná rizika a navrhuje opatření na jejich odstranění.
Výhodou tří evropských potravinářských gigantů, které zaměstnávají přes 300 tisíc lidí, je, že mají na vývoj kvalitních ekologických technologií dostatek kapitálu.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů