Pátek, 19. dubna 2024

Inspekce trestá obchody za to, že neprodávají pití ve vratných obalech

Inspekce trestá obchody za to, že neprodávají pití ve vratných obalech

Celkem 94 prodejnám vyměří pokuty Česká obchodní inspekce (ČOI) za to, že nenabízely stejné nápoje ve vratných i nevratných obalech. Zákon, který před dvěma lety prosadilo hnutí Duha, ukládá všem obchodům s prodejní plochou přes 200 čtverečních metrů prodávat nápoje v obou druzích obalů.
\"Závady byly nejčastěji zjištěny v prodejnách Diskont Plus,\" uvedl Milan Dvořák, pověřený řízením ČOI. Firma tvrdí, že zákon se na ni nevztahuje, protože nápoje na tak velké ploše neprodává. Kritérium 200 metrů se ale vztahuje na celou prodejnu, dodal šéf inspekce.
Obchody namítají, že lidé pití ve vratných obalech nekupují. \"Podle loňské statistiky prodeje nápojů si zákazníci kupovali na 25 nevratných lahví jen jednu vratnou,\" uvedla mluvčí společnosti Ahold Lucia Cavina. Firma podle ní sice nabízí stejné druhy nápojů v obou druzích obalů, sklo je ale pro zákazníky těžší, obaly jsou menší a navíc se pronesou i při vracení.
Je sporné, zda výroba a manipulace s vratnými obaly prospívá ekologii více než zacházení s nevratnými, protože s nealkoholickými nápoji ve vratných obalech musí dodavatelé jezdit častěji a na delší vzdálenosti, dodala mluvčí Aholdu.
Z vlastního šetření hnutí Duha vyplývá, že největšími hříšníky jsou společnosti Diskont Plus a Penny Market, které s výjimkou vín nemají ve vratných obalech ani minerálky, limonády či sirupy. Ostatní řetězce nabízejí nápoje v obou druzích obalů buď stále, nebo občas.
Inspektoři ČOI loni v listopadu a prosinci kontrolovali ve 314 prodejnách v celé republice, zda nabízejí stejné nápoje v nevratných i vratných obalech, zda dodržují výši zálohy u vratných zálohovaných obalů, zda je vykupují bez omezení, po celou provozní dobu a zda informují, kolik za lahve platí. Nedostatky se zjistily ve 141 provozovnách.
Na vratné obaly si zvykají i zákazníci v Německu, kde se od loňského roku platí zálohy i za pivní plechovky. Plechovky však vykupuje jen ta prodejna, v níž zákazník nápoj koupil. Zálohový systém v Německu má stát 1,5 miliardy eur a firmy Aldi a Lidl se příspěvku do systému vyhnuly tím, že pití v plechovkách a nestandardizovaných obalech přestaly prodávat.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů