Čtvrtek, 28. března 2024

Čeští experti budou zkoumat Antarktidu

Čeští experti budou zkoumat Antarktidu

V sobotu 31. ledna 2004 odlétá do Antarktidy na pětitýdenní expedici výprava českých přírodovědců pod vedením Petra Mixy z České geologické služby [1], která bude po dlouhých letech první oficiální českou vědeckou expedicí vyslanou na tento kontinent.

Cílem expedice, kterou tvoří čtyři geologové a jeden botanik, je zahájení výzkumu ostrova James Ross poblíž severního výběžku Antarktického poloostrova, kde bude v příštím roce postavena první česká vědecká základna. 

Hlavní náplní práce skupiny polárníků bude základní geologické mapování, výzkum ledovcových sedimentů spojený s rekonstrukcemi změn klimatu ve čtvrtohorách a výzkum globálních kontaminací  prostředí organickými látkami [2].

Projekt geologického výzkumu Antarktidy je součástí programu  Výzkumu a vývoje zastřešeného  Ministerstvem životního prostředí (pod číslem VaV/660/1/03 „Program výzkumu Antarktidy“), který řeší Česká geologická služba ve spolupráci s Přírodovědeckými fakultami Karlovy univerzity v Praze a Masarykovy univerzity v Brně.

Příprava projektu i logistické zabezpečení akce probíhá ve spolupráci s kolegy z antarktických institutů z Chile, Argentiny a Velké Británie.

Vědci se dopraví na James Ross Island helikoptérou z Jižních Shetland, bydlet budou ve stanech, k  jejich vybavení patří malý elektrický generátor a satelitní telefony. Předpokládá se, že se členové expedice vrátí zpět do naší republiky 10 března 2004.

Bližší informace poskytne vedoucí výzkumného týmu Petr Mixa: 728167221, případně ředitel České geologické služby Zdeněk Venera: 602270322

Poznámky:

[1] Informace o České geologické službě najdete na: www.cgu.cz

[2] Zákon č. 276/2003 Sb., o Antarktidě, má zajistit všestrannou ochranu životního prostředí Antarktidy jako přírodní rezervace zasvěcené míru a vědě. V současné době projednávají výbory Poslanecké sněmovny návrh na ratifikaci Protokolu o ochraně životního prostředí ke Smlouvě o Antarktidě.

Zákon o Antarktidě komplexně upravuje podmínky ochrany životního prostředí v Antarktidě, vymezuje v souladu s výše uvedenými mezinárodními dokumenty Antarktickou oblast, zakazuje zde provádět určité činnosti (např. vyhledávání, průzkum a těžbu nerostných zdrojů, s výjimkou geologického výzkumu pro vědecké účely), stanovuje určité činnosti, které lze provádět pouze na základě povolení a upravuje výkon státní správy s cílem zajistit všestrannou ochranu životního prostředí v Antarktidě.

Zdroj: MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů