Pátek, 29. března 2024

Mnohé dediny sú pre lesy rozhádané

Mnohé dediny sú pre lesy rozhádané

BRATISLAVA - Na Slovensku takmer každý vlastní kúsok lesa či lúky, mnohí však o tom ani nevedia. Netušia ani, že sú s tým spojené povinnosti. Urbariátov, ktoré sa opäť obnovili až po roku 1989, je u nás najmenej 2700 a tisícky ich majiteľov trápia okrem vykrádačov lesov aj vzájomné spory o to, kto má koľko z lesa získať.

Zákon o pozemkových spoločenstvách vznikol v roku 1995, ale je nedokonalý a dá sa rôzne vykladať. Milan Ovseník zo Slovenskej spoločnosti urbárov hovorí, že štát nerešpektoval históriu urbárskeho práva, lebo ľuďom vrátil len podiely na pozemkoch, ale „neobnovil vlastníctvo zrušených urbárov\".

Obyvateľov v Košickej Novej Vsi les rozoštval. Dôvod? Majitelia lesa sa nevedia dohodnúť na tom, čo s ním. Štátny podnik im po roku 1989 vrátil 65 hektárov lesa a každý si chcel robiť po svojom, hoci les je spoločný. Eva Orosová, majiteľka necelého pol hektára lesa v Košickej Novej Vsi a predsedníčka predstavenstva hovorí, že ľudia si mysleli, že si len tak „vyrúbu statný dub, lebo potrebujú drevo na schody\".

Problém je o to zložitejší, že väčšia časť lesa je nevysporiadaná a spravuje ju Slovenský pozemkový fond.

Mnohí v obci sú rozhádaní. Orosovú udal na políciu jeden z urbárnikov, že obrala majiteľov o 12 miliónov korún teoretického zisku z ťažby. Orosová ju totiž nechcela dovoliť, lebo je proti devastácii lesa. Napokon presadila, aby les prenajali tomu, kto sa lesom rozumie.

Ďalším problémom, ktorý nie je typický len pre Košickú Novú Ves, je, že mnohí stále nemajú vysporiadané vlastníctvo. Oháňajú sa len výpisom z katastra, že majiteľmi kusu lesa boli ich prastarí rodičia. „Nedali si ani tú námahu, aby zašli na úrad, ktorý by im dedičstvo priklepol,\" hovorí Orosová.

Prípad tejto obce je iba jeden z mnohých. Po storočiach existencie urbárov sa ľudia s polstoročnou prestávkou síce vracajú k svojim lesom, ale mnohí medzitým stratili väzbu na svoj majetok či dedičstvo.

„Desať rokov sa v lese nerobilo nič a my ako podielnici sme nemali z majetku ani korunu. Jeden človek rozpútal davovú psychózu, ktorá rozdelila obec. Ale kým som tu, nedovolím, aby sa v lese šafárilo podľa predstáv ľudí, ktorí dokonca ani nemajú listy vlastníctva,\" hovorí Eva Orosová.

Zdroj: www.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů