Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Senát včera zamítl návrh zákona o vnitrozemské plavbě, který by umožňoval stavbu dvou jezů na dolním Labi. Sněmovna teď bude o zdymadlech rozhodovat znovu. Zatímco poprvé jí stačila k přijetí zákona prostá většina přítomných poslanců, nyní bude potřeba pro schválení původní verze sto jeden hlas.
Se stavbou dvou zdymadel na Labi nesouhlasí Ministerstvo životního prostředí, protože by podle něj nenávratně poškodily vzácnou přírodu nedaleko Děčína.

DO ČR PRONIKAJÍ ZMUTOVANÉ POTRAVINY
ČR udělala zatím nejvýznamnější krok umožňující pěstování geneticky upravených plodin. Americká firma Monsanto, světová jednička v biotechnologiích, získala povolení k testování takzvané Bt kukuřice. Ministerstvo životního prostředí totiž nevyhovělo protestu ekologického hnutí Greenpeace a potvrdilo, že Monsanto může začít v tuzemsku s testy. Otevřela se tak nepříliš dlouhá cesta, aby se kukuřice dostala na pole jako krmivo pro zvířata a tím i do potravin. Podle znalců zkoušky potrvají přibližně tři roky. Většina zemědělců chce používat upravenou kukuřici co nejdříve. Je v ní totiž gen, díky němuž je odolná vůči největšímu škůdci - motýlku zavíječi. Také výnosy jsou vyšší a ekonomika pěstování vychází lépe než u klasických plodin.

ŠPIDLA ŘEKL ZAHRADILOVI, ŽE VLÁDA ASI POŠLE DO EK KUŽVARTA
Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla trvá na nominaci exministra životního prostředí a poslance nejsilnější vládní strany Miloše Kužvarta na funkci evropského komisaře. Považuje za pravděpodobné, že Kužvart se stane i oficiálním kandidátem české vlády, v níž má ČSSD jasnou většinu. Na Špidlově přesvědčení nic nezměnilo ani jednání s místopředsedou opoziční ODS Janem Zahradilem.

SENÁT SCHVÁLIL NOVÝ OKRUH POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Předmětem posuzování vlivů na životní prostředí mají být v souladu s evropskými směrnicemi nejen celostátní koncepce rozvoje, ale také koncepce regionální. Změnu má umožnit novela, kterou schválil Senát rozdílem pouhých dvou hlasů. S novelou, proti níž během více než hodinové debaty vystupovali hlavně zástupci ODS, nakonec souhlasilo 34 z 63 přítomných senátorů. Novela nyní poputuje k podpisu prezidentovi republiky.

Louny - Výběrové řízení na firmu, zajišťující likvidaci separovaného odpadu připravuje na počátek února lounská radnice.
\"O vyvážení kontejnerů se separovaným odpadem se zajímají zatím dvě firmy,\" informovala místostarostka města Věra Mirvaldová. Podmínky pro firmy, jež tříděný odpad zpracovávají, definuje zatím odbor životního prostředí města a nová pravidla budou přísnější než dosavadní. Podle Věry Mirvaldové by měla zajistit, aby si pověřená firma lépe ohlídala úklid kolem kontejnerů po vyvezení odpadů, také opožděné vyvážení je příčinou nepořádku kolem. \"Nová pravidla budou už jasně definovat sankce za nedodržení staveného postupu,\" uvedla místostarostka. Na druhé straně je odbor životního prostředí města spokojen s nárůstem tříděného odpadu, jenž dokládá vyšší zájem obyvatel o jeho ekologickou likvidaci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů