Pátek, 29. března 2024

Hradec Králové se stal druhým českým signatářem Aalborgské charty

Hradec Králové se stal druhým českým signatářem Aalborgské charty

Už 2100 evropských měst, obcí a regionů v celé Evropě je podepsáno pod tzv. Aalborgskou chartou. V České republice se k ní dosud přihlásila pouze dvě města: Vsetín v září 2003 a nyní také Hradec Králové. Zastupitelstvo města totiž 16. prosince 2003 schválilo přihlášení města k Aalborgské chartě a doporučilo primátorovi města Oldřichu Vlasákovi, aby za město chartu podepsal.

Aalborgská charta z roku 1994 je společné prohlášení evropských měst, která se rozhodla jít cestou moderního řízení a udržitelného rozvoje. Vedení těchto měst si uvědomuje zodpovědnost nejen za kvalitu života a zdraví vlastních obyvatel, ale i za stav okolního světa a zodpovědnost k dalším generacím. Signatáři Charty usilují o vyvážený rozvoj sociální a ekonomické oblasti spolu s ochranou životního prostředí a přiměřeným čerpáním přírodních zdrojů. Zajišťují dialog s veřejností a zpětnou vazbu v řízení města. Záměry a rozhodnutí sledují z hlediska dlouhodobých dopadů nejen na život města, ale i na okolí. Města se tak hlásí se k principům udržitelného rozvoje, obsaženým v dokumentu Agenda 21.

Signatářská města svým podpisem odstartovala Evropskou kampaň za udržitelnost evropských měst a obcí. Spolu se svými obyvateli, podnikateli a zájmovými skupinami vytvářejí strategické a akční plány udržitelného rozvoje, tzv. místní Agendy 21 – procesy zkvalitňování správy věcí veřejných, strategického řízení, zapojování veřejnosti a využívání všech dosažených poznatků o udržitelném rozvoji. Součástí jsou systémy sledování a zaznamenávání postupu k udržitelnosti – indikátory udržitelného rozvoje.

Hradec Králové se současně zapojil do společného evropského projektu sledování indikátorů místní udržitelnosti (European Common Indicators – ECI). V Evropě se projektu účastní již celkem 144 měst nejrůznější velikosti z 22 států.

V rámci projektu „Společné evropské indikátory trvale udržitelného rozvoje“ sledují evropská města například celkovou úroveň spokojenosti místních občanů s prostředím, ve kterém žijí, kvalitu ovzduší a úroveň hluku ve městech, dostupnost ploch pro rekreaci a odpočinek a základních služeb ve městě, úroveň místní přepravy obyvatel a další hlediska. Výsledky pak slouží nejen pro lepší rozhodování o klíčových otázkách ve městech, ale také k vzájemnému srovnání na evropské úrovni.

Český překlad textu Aalborgské charty i bližší informace k udržitelnému rozvoji a místním Agendám 21 najdete na stránkách http://www.ma21.cz .

Další informace:

Originální text Aalborgské charty – http://www.iclei.org/europe/la21/events/aalchart.doc 

Projekt Společné indikátory udržitelného rozvoje – http://www.sustainable-cities.org/indicators

Evropská kampaň za udržitelná města a obce – http://www.sustainable-cities.org

Magistrát města Hradce Králové – http://www.mmhk.cz

Agenda 21 na stránkách OSN - http://www.un.org/esa/sustdev/documents/agenda21

Agenda 21 – http://www.agenda21.cz

TIMUR – Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj – http://www.agenda21.cz/timur

Místní Agendy 21 v ČR – http://www.ma21.cz

Národní síť zdravých měst, obcí a regionů ČR – http://www.nszm.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů