Pátek, 19. dubna 2024

Vystavují ukradené životy zvířat

Vystavují ukradené životy zvířat
Děčín - Papoušci v plastových láhvích, želvy obalené termofólií a nebo plazi v nohavicích. I tak ilegálně přepravují pašeráci chráněná zvířata přes hranice jednotlivých států. Informační centrum Sulawesi v Děčíně nyní vystavuje autentické fotografie, které pořídili pracovníci celních úřadů a České inspekce životního prostředí.
\"Posláním výstavy Ukradené životy zvířat je upozornit veřejnost na brutální praktiky pašeráků zvířat, kteří se pro svůj zisk nezastaví takřka před ničím,\" vysvětlila Alena Švarcová z děčínské zoologické zahrady. První část výstavy tvoří snímky, které byly pořízeny při zátazích na pašeráky.
\"Málokdo tuší, jak krutou daň platí exotická zvířata za naše potěšení a kolik utrpení jsou nucena přestát, než jsou nabídnuta k prodeji třeba na burze,\" uvedla Švarcová. Dodala, že se jedná o burcující a otřesné snímky, avšak pravdivě vypovídající o tomto smutném tématu.
Druhá část výstavy se skládá z kolekce předmětů, například preparovaných motýlů, schránek korálů, ale třeba i indiánského chrastítka vyrobeného z dužiny kaktusu.
\"Tyto věci jsou považované za atraktivní suvenýry, ovšem lidé, kteří si takovou věc koupí, zapomínají, že za něj zaplatilo zvíře svým životem,\" upozornila Švarcová.
Zvířata, která jsou nelegálně převážena, patří k druhům zařazených do Úmluvy o mezinárodním obchodě s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES).
\"V praxi smlouva vymezuje pravidla obchodu a stanovení dalších opatření sloužících k zajištění ochrany a evidence těchto druhů na našem území,\" uvedl Jiří Hejduk, vedoucí inspektor České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. Lidem, kteří si zvíře bez osvědčení koupí, hrozí vysoká pokuta.
\"V případě, že se prokáže legální původ, je pokuta pro fyzickou osobu ve výši sto tisíc korun,\" upřesnil Hejduk.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů