Úterý, 23. dubna 2024

V Sydney soutěží o zelené kanceláře

V Sydney soutěží o zelené kanceláře
Senzory na kohoutcích zabraňujících odkapávání vody, žárovky, které samy regulují intenzitu osvětlení, místo plastových lžiček na kávu běžné kovové.
Firma KPMG věří, že její nové sídlo v Sydney získá od vlády nej-méně 4,5 bodu.
Nejlidnatější australské město se potýká se stále větším množstvím skleníkových plynů, které zamořují ovzduší. Jedním z jejich největších \"producentů\" jsou mrakodrapy plné kanceláří. Tamní vláda proto vymyslela způsob, jak motivovat firmy, aby stavěly budovy co nejšetrnější k životnímu prostředí.
Již několik let sestavuje žebříček firemních sídel hodnocených od nejhorších - označeny jsou nulou - až po nejlepší. Ty mohou dostat pětku, tedy nejlepší známku. Ještě nikomu se ji však zatím získat nepodařilo.
Vládní systém kupodivu funguje. Přední světové firmy se v Sydney předhánějí, která z nich si zařídí úspornější a \"zelenější\" kanceláře.
Titul ekologická budova je pro firmu dobrou reklamou. To však zdaleka není jediný důvod, proč se společnosti snaží umístit na žebříčku co nejvýše. \"Zlepšením podobných věcí, jako jsou klimatizace či svícení, lze ušetřit až čtyřicet procent nákladů,\" řekla listu Sydney Morning Herald manažerka vládního projektu ekologických budov Sue Salmonová. \"To je motivace i pro ty, kteří by o program jinak nestáli.\"
O hodnocení 4,5 se proto uchází například i jedna z nejvýznamnějších auditorských firem Ernst and Young, která otevře své nové kanceláře na hlavní třídě World Square příští rok. Nejvyšší známku - pětku - chce jako první získat Deutsche Office Trust za svoji letos dokončovanou budovu na Hickson Road.
Vláda tvrdí, že deset energeticky nejlépe konstruovaných budov uspořilo jen za loňský rok městu 7142 tun skleníkových plynů. To je totéž, jako by se z jeho ulic vytratilo na rok více než 1500 automobilů.
Porovnáváním nových projektů se například zjistilo i to, že pokud v kancelářích klimatizace udržuje stále stejnou teplotu, stěžují si lidé už ve chvíli, kdy se změní o pouhého půl stupně Celsia. V přirozenějším systému regulace teploty jim nevadí ani šestistupňový rozdíl.

Komerční budovy jsou jedním z nejrychleji rostoucích producentů skleníkových plynů. Od roku 1990 do roku 2010 vzrostou jejich emise v celé Austrálii z 32 miliónů tun na 64 miliónů.
Centrum Sydney lemují desítky výškových budov. Každý den kolem poledne z nich vycházejí zaměstnanci velkých firem, aby zašli na rychlý oběd a vzápětí opět zmizeli v obřích mrakodrapech.

MEZITITULEK: Patnáct miliónů cest
\"Pohyb lidí z kanceláří tu určuje život,\" říká jeden ze správců vysoké budovy Macquare Bank. Během své pracovní doby podniknou zaměstnanci firem v Sydney dohromady patnáct miliónů cest s průměrnou délkou necelých 16 kilometrů, spotřebují milióny litrů vody a potřebují stále více elektřiny.
Ochránci přírody i vláda australského státu New South Wales varují, že pohodlný styl života ve městě označovaném za nejpříjemnější na světě je z ekologického hlediska neudržitelný.
O tom, že Australanům začíná na životním prostředí stále více záležet, svědčí i vývoj v politice.

MEZITITULEK: Zelení posilují
\"V australské federální vládě nyní nejsou žádní Zelení ani ekologové. Pouze ve federálním Senátu jsou dva zástupci,\" říká vládní úředník ve státě Victoria Lukáš Martin. \"Očekává se však, že si tato strana v nadcházejících volbách, které musí být vypsány do listopadu, hodně polepší a svoji reprezentaci minimálně zdvojnásobí.\"

MEZITITULEK: Největší řeka vysychá
Sydney má čtyři milióny obyvatel. Každý z nich potřebuje ročně k uspokojení svých potřeb v potravinách a službách odhadem 7,4 hektaru půdy. Problémem se stává i zásobování vodou, neboť přehrady kolem města jsou kvůli suchu na rekordně nízké úrovni. Totéž musí řešit i ostatní státy. \"Nejdelší řeka Austrálie River Murray vůbec nikam nevtéká. Než se dostane k moři, je v ní tak málo vody, že není schopna překonat nános písku nahromaděný v jejím ústí,\" vysvětluje Martin. \"Problém je hlavně v tom, že mnoho vody odčerpávají farmáři na zavlažování svých polí. Až po letech se tento problém začíná řešit a farmáři dostali kvóty na odběr vody, který je pečlivě sledován.\"
Podobně se musí omezovat i někteří lidé ze Sydney a okolí. Nová zástavba ve státě New South Wales například musí od července loňského roku dodržovat přísné úsporné normy - spotřebovávat o čtyřicet procent méně vody a produkovat o pětadvacet procent méně skleníkových plynů, než je současný průměr.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů