Čtvrtek, 28. března 2024

Nová čistička v SetuzeF je zcela ojedinělou stavbou

Nová čistička v SetuzeF je zcela ojedinělou stavbou
V částečném zkušebním provozu běží první linka rekonstruované čistírny odpadních vod akciové společnosti Setuza v Ústí nad Labem.
Vlivem zjištěných povodňových škod se prodloužil termín zahájení provozu druhé linky, která je v současné době před dokončením. Celá akce přitom probíhá za plného provozu čistírny a výroby v ústeckém závodě firmy.

Poloviční pozemek

\"Jedinečnost stavby podtrhují například dosazovací nádrže, které jsou z důvodu úspory plochy umístěny netradičně nad sebou. Setuza zvolila tuto metodu především kvůli nedostatku plochy, když v tomto případě zcela postačí poloviční pozemek,\" informovala Právo mluvčí společnosti Marie Logrová. Právě v souvislosti s výstavbou dosazovacích patrových nádrží doznal objekt čistírny výrazné změny. Úkolem tohoto zařízení je vytvoření posledního technologického stupně při dočišťování odpadních vod firmy před jejich vypouštěním do Labe. Spolu s tím proběhly práce i na dalších objektech, především na vstupních lapačích nečistot a propojení potrubí pro sběr vod z obou částí závodu do centrální stoky na čistírnu.
Součástí modernizace je rovněž přímo v prostorách výrobního závodu dokončovaná výstavba dvou záchytných nádrží tak, aby zlikvidovaly možné úniky v případě nárazových a vydatných dešťových přívalových srážek. Aby přívaly neohrozily chod čistírny, bude srážková voda jímána v záchytných nádržích, odkud bude postupně uvolňována dle kapacity čistírny.
\"Investici zkomplikovaly jak časově, tak finančně předloňské srpnové povodně, které narušily objekty, především vstupní objekt lapačů a betonové skelety. Vnitřním povodňovým přetlakem byla narušena i přívodní kanalizace, což bylo zjištěno až po odkrytí zeminy.
S ohledem na tyto skutečnosti musel být operativně upraven projekt rekonstrukce čistírny tak, aby byly vyřešeny způsobené škody. Ty si vyžádaly náklady ve výši přesahující 30 miliónů korun,\" dodala Logrová.

Jsou držiteli certifikátu

Rekonstrukce a dostavba čistírny je dalším konkrétním krokem v rámci certifikátu ochrany životního prostředí ISO 14001, který firma obdržela v závěru roku 2000 a letos jej obhájila. Parametry rekonstrukce jsou přitom nad rámec požadavků EU. Kapacita představuje zhruba 2,5 miliónu kubíků, přičemž je, podle rozsahu výroby, zatěžována zhruba pětinově.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů