Středa, 24. dubna 2024

Pro dva hektary lesa bylo osudným asi pálení klestí

Pro dva hektary lesa bylo osudným asi pálení klestí
S plameny na dvou hektarech lesa Karla Schwarzenberga se muselo v sobotu a neděli potýkat deset hasičských jednotek u Sobědráže na Písecku. Právo o tom informoval operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Písku Josef Roušal. Požár vypukl v sobotu odpoledne a hasičům komplikoval jeho likvidaci silný vítr.

MILEVSKO - \"Plameny v poryvech vichru přeskakovaly v mžiku na další stromy. Snažili jsme se hasičům , kteří čerpali vodu z rybníčku na návsi, v likvidaci ohně pomáhat a vodu jsme i sami do lesa vozili,\" řekl Právu jeden z očitých svědků požáru.

Jeho příčinou mohl být, jak konstatoval Roušal, doutnající kořen při sobotním nahlášeném pálení klesu. Dodal, že na místě je stále jedenáct hasičských jednotek a to jak profesionálních z Písku a Milevska, tak i dobrovolných z okolních obcí.

\"Máme tady stále kolem stovky lidí. Letos to byl na Písecku největší požár, který jsme likvidovali. Stále proléváme a obracíme lesní půdu v místech, kde by mohlo objevit nové ohnisko. Doufám, že odpoledne budeme moci už zasaženou lokalitu předat majiteli a ten pak dohled převezme,\" řekl Právu Miroslav Janík, který zásah hasičů v lesním porostu v neděli dopoledne řídil. Potvrdil, že největším problémem při sobotním hašení byl nárazový vítr.

Mimo požáru lese u Sobědráže museli písečtí hasiči v sobotu zasahovat na dalších osmi místech ve městě a okolí. Hasili nejen požáry, které většinou nemusely vůbec vzniknout, kdyby si lidé uvědomili, jak nebezpečné je manipulovat s ohněm za silného větru ale likvidovali i několik spadlých stromů a jednu strženou střechu. \" Na sobotu je toho poměrně hodně. Naštěstí se veškeré zákroky obešly bez vážného poranění,\" zdůraznil Roušal.

Vladimír Vácha

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů