Pátek, 26. dubna 2024

Továrna LG Philips je zpět v mezích zákona

Továrna LG Philips je zpět v mezích zákona

Továrna koncernu LG Philips Displays v Hranicích na Přerovsku, která přes dva roky vyrábí ve zkušebním provozu televizní obrazovky, získala souhlas úřadů s programem prevence závažných havárií. Splnila tak podmínky ke konečné kolaudaci provozu.
Firma doposud zřejmě jako jediná v zemi porušovala zákon z roku 1999, když ke zkušební výrobě neměla požadovaný dokument ani zákonné pojištění. LG Philips měl proto doposud sjednáno pouze komerční pojištění.
\"Plán prevence závažných havárií jsme firmě Philips odsouhlasili. Právní moci nabyl minulý týden,\" uvedl mluvčí krajského úřadu v Olomouci Tomáš Kocych. Mluvčí firmy následně potvrdil, že továrna již uzavřela také zákonem požadovanou pojistku proti havárii. \"Zákonné pojištění související s programem prevence závažných havárií máme uzavřeno,\" řekl mluvčí továrny Philips Vladan Pěnkava.
I když právníci již dříve potvrdili, že firma porušuje zákon, krajský úřad vůči ní žádnou sankci neuplatnil. Podle zákona to mohlo být až 700 tisíc korun.
Ekologický právní servis Brno (EPS), který na nezákonný stav české úřady upozornil, dál trvá na trestním oznámení. Na začátku ledna ho podal na úředníky stavebního úřadu radnice v Hranicích, kteří podle něj zneužili pravomoc veřejného činitele, když povolili firmě vyrábět i přes chybějící dokumenty. \"Philips měl mít schválený program už v roce 2001, bez něho neměl vůbec vyrábět, na tom stále trváme. Úřady proti tomu nezasáhly, stále ustupovaly a netrvaly na dodržování zákona. Zájem velkého investora byl pro ně důležitější než dodržování zákona,\" řekl včera Pavel Franc z EPS.
Trestní oznámení nyní leží na okresním státním zastupitelství v Přerově. \"Nevím o tom, že by se naši pracovníci účastnili výslechů na policii, ale různá rozhodnutí a dokumenty jsme již k vyšetřování předali,\" uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.
Úřad i zástupci LG Philips od začátku tvrdí, že postupovali podle zákona. Podle France ale dokumenty jednoznačně potvrzují, že úředníci nepostupovali tak, jak měli. To, že by měl Philips s programem problémy, dokazuje podle France i to, že mu ho úřady třikrát vrátily k přepracování.
Jeden z největších zahraničních investorů zahájil na střední Moravě výrobu v září 2001. Dokument, který v té době již měl být schválen, tedy české úřady schvalovaly přes dva a půl roku. \"V průběhu schvalování jsou na jednotlivé kroky velmi dlouhé lhůty. Pokud mají jednotlivé instituce připomínky, celý proces je velmi časově náročný,\" připustil mluvčí kraje Kocych.
Zkušební provoz hranické továrny měl původně skončit v závěru loňského roku. Stavební úřad v Hranicích jej právě kvůli chybějícímu dokumentu prodloužil do konce března.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů