Čtvrtek, 18. dubna 2024

Švédsko: z lidí neškodný kompost

Švédsko: z lidí neškodný kompost
Svědomití ekologové budou mít zakrátko možnost postarat se, aby ani po smrti neznečišťovali životní prostředí, a naopak pomohli tvorbě nové zeleně. Ekologický \"život po smrti\" jim totiž slibuje švédský pohřební ústav Promessa Organic.
Jeho metoda je založena na sublimačním sušení mrtvých těl pomocí tekutého dusíku. Nejprve je mrtvola zmražena na -196 stupňů Celsia a zvukové vibrace poté rozdrtí křehké ostatky na jemný prášek, který lze \"vrátit do ekologického cyklu\".
\"Náš ekologický pohřeb redukuje nepříznivý dopad na nejdůležitější zdroje - vodu, vzduch a půdu,\" vysvětluje šéfka firmy Susanne WiighMaesaková.
Po procesu zmrazování jsou ostatky v sypkém stavu uloženy do schránky vyrobené z kukuřičného škrobu a pohřbeny do mělkého hrobu. Příbuzní pak zde mohou vysadit keř nebo strom.
\"Vzniklý kompost vyživuje rostlinu, a ta se stane symbolem zemřelého, takže víme, kam se tělo našeho blízkého podělo,\" vysvětluje ředitelka, která by se prý po smrti ráda stala bílým rododendronem. Společnost požádala o patentování své metody v 35 zemích světa.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů