Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hlubinné úložiště na radioaktivní odpady v USA
Již pět let bezproblémově funguje první americké hlubinné úložiště na radioaktivní  odpady obsahující umělé radioizotopy s dlouhým poločasem rozpadu.
Úložiště,  nazývané  WIPP,  je  dnes  zaplněno přibližně z jedné desetiny.  Je v něm trvale uloženo téměř 50 tisíc sudů i kontejnery s aktivními odpady. Má být používáno nejméně dalších 30 let, zejména pro vojenské radioaktivní odpady. Je umístěno v solné formaci v Novém Mexiku v hloubce 2150 stop (tj. asi 645 m).

OLOMOUC - Akciová společnost Středomoravská vodárenská (SMV), která je nejvýznamnějším provozovatelem vodohospodářské infrastruktury ve středomoravském regionu, podpořila prohlášení Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) ke zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) na vodné a stočné.
\"Upozorňuje na vážné dopady, které přinese realizace vládního návrhu na zvýšení sazeb DPH z dosavadních pěti na devatenáct procent a doporučuje zvážení tohoto kroku s ohledem na vážné dopady na celou oblast vodního hospodářství a ochrany životního prostředí,\" informoval Právo mluvčí SMV Boris Keka.
\"Budeme se snažit co nejdříve všem poslancům Parlamentu České republiky sdělit naše stanovisko a pokusíme se je přesvědčit, aby ponechali vodné a stočné ve snížené sazbě DPH,\" sdělil Právu generální ředitel SMV a člen představenstva SOVAK Ota Melcher.

Praha (pha) - Magistrát letos podpoří akce přispívající ke zlepšení životního prostředí ve městě částkou 8,8 milionu korun. Je to o 1,1 milionu víc než loni. Žádosti o granty přijímá do konce března.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů