Pátek, 19. dubna 2024

Desenští chtějí získávat energii z vody a větru

Desenští chtějí získávat energii z vody a větru
Desná v J. h. - O možnosti investic do obnovitelných zdrojů energie, konkrétně větrných a vodních elektráren, uvažují v Desné. Informace o technickém a ekonomickém posouzení případné výstavby obou zmiňovaných zařízení dostali k dispozici zdejší zastupitelé.
\"V případě větrných elektráren jsme již vytypovali konkrétní lokality, kde jsou pozemky ve vlastnictví města. Jejich výstavba je ale zatím pouze úvahou. Rozhodující zřejmě bude fakt, že vytypovaná oblast je v chráněné krajinné oblasti. Investice je to také velmi nákladná, a proto zpráva obsahovala i několik možností finančního zajištění,\" vysvětlil starosta Desné Marek Pieter.
Vodní elektrárny, které by se měly objevit na toku Bílé nebo Černé Desné, pak musí odsouhlasit nejen správa CHKO, ale i Povodí Labe. \"Už dopředu je ale jasné, že tato investice by měla svoji návratnost do devíti let. Rozhodující je u nás ve volbě elektrárny také fakt, že má velmi dlouhou životnost. Podle dalších jednání teprve uvidíme, který z projektů spíše zrealizujeme,\" dodal starosta.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů