Pátek, 19. dubna 2024

Radnice mají problémy s tříděním odpadu

Radnice mají problémy s tříděním odpadu
Ekologové provedli průzkum: jenom v šesti případech ze šestnácti je všechno v pořádku

Úřady nabádají občany, aby třídili odpad a tím přispěli k větší recyklaci a zlepšení životního prostředí, samy se však svými výzvami neřídí, upozorňuje ekologické sdružení Arnika.
Ekologové provedli průzkum Šetrné papírování a jeho výsledky už mají na stole. Podle vedoucí kampaně Milana Návoje jde lidem příkladem pouze šest pražských radnic ze 16 dotázaných. Ostatní se separaci odpadu nevěnují buď vůbec, nebo jen částečně. Některé z nich však plánují v tomto ohledu změnu.
\"Zdánlivě samozřejmá věc - třídění odpadů a sběr starého papíru není samozřejmá pro většinu pražských radnic. Třídění odpadu se příliš neřeší na českých ministerstvech (s výjimkou MŽP), radnicích Prahy, a dokonce ani na magistrátu hlavního města,\" konstatoval Návoj.

Zapomněli vyplnit dotazník

Arnika tvrdí, že vůbec netřídí Praha 2, 4, 6, 12 nebo 13. Úředníci odboru životního prostředí Prahy 13 odmítají, že by vše končilo na jedné hromadě. \"Nemáme sice speciální koše v každé kanceláři, ale před budovou jsou kontejnery na papír i plasty, o čemž všichni úředníci vědí a chovají se podle toho,\" ujistil mluvčí úřadu Samuel Truschka. Ve vestibulu lidé najdou i malý koš na drobný nebezpečný odpad. \"Myslíme, že je to dostatečné,\" odpověděl na dotaz, neuvažuje-li obec o jiném systému.
Třídíme, nesouhlasí s tvrzením Arniky zástupkyně tajemnice Prahy 2 Andrea Horáková. Papír a plasty putují do kontejnerů před budovou, menší nádoby se nacházejí na každém patře radnice. Na seznam se městská část podle ní dostala proto, že opomněla vyplnit příslušný dotazník.
Starosta Prahy 4 Zdeněk Hovorka (ODS) Právu řekl, že většinu papíru z úřadu berou zaměstnanci, jejichž děti balíky odnášejí do sběru. Za důležité považuje, že v informačním středisku existuje červený koš na nebezpečný odpad.
V Praze 6 sice na chodbách čtyři druhy košů člověk nenajde, ale úředníci odkládají použitý papír na chodbu, odkud jej do sběru odvezou pracovníci příslušného odboru. Protože se na úřadu nacházejí automaty na vodu, lidé si nemusejí nosit plastové lahve. \"A co je ve skle? Pivo a víno. To tady stejně nesmí otvírat,\" uvedl další důvod, proč čtyři druhy košů nejdou potřeba, mluvčí dejvické radnice Martin Šalek.
Odpad z kanceláří třídí pouze některá pracoviště, např. odbor kancelář starosty, odbor životního prostředí a odbor dopravy, sdělila Právu místostarostka Prahy 12 Hana Jandová. \"Problémem jsou zatím detašovaná pracoviště. Prověřujeme také možnosti používání recyklovaného papíru, používat ho začne odbor životního prostředí,\" doplnila.

Třídí pouze nárazově

\"V současné době se kromě pravidelné skartace starý papír sbírá a třídí pouze nárazově,\" připustil tajemník úřadu Prahy 14 Luděk Lisý. Radnice podle něj teď prověřuje možnosti jak třídit a sbírat starý papír pravidelně. \"Předpokládáme, že v průběhu I. pololetí tohoto roku bude zavedeno systémové opatření v tomto směru,\" dodal.
K příkladným patří mj. Praha 9. \"Třídění odpadů se u nás zajišťuje od srpna 2003. S iniciativou přišli úředníci odboru životního prostředí. V každé kanceláři je nádoba na třídění odpadů a ve veřejných prostorách stojí i sběrné nádoby na plast,\" uvedla tajemnice vysočanské radnice Radka Fleischmannová.
V hodnocení ekologů uspěla i vršovická radnice. \"Koše na papír a skartovačky stojí v každém patře. Nádoby na plasty jsou mj. v přízemí,\" uvedl pro Právo mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.
\"Papír se třídí. Ani plastové lahve v koši nekončí. Sice nemáme žádnou nádobu, ale lidé je odnášejí do kontejnerů nedaleko úřadu,\" popsal Právu stav na radnici Prahy 5 mluvčí Jiří Baumruk.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů