Pátek, 29. března 2024

Radioaktivní úložiště: Urban kapituluje před lidmi

Radioaktivní úložiště: Urban kapituluje před lidmi

Hnutí DUHA dnes vydalo studii, jež podrobně analyzuje nedostatky dosavadní vládní koncepce ukládání radioaktivních odpadů a navrhuje lepší řešení řady sporných bodů. Ekologická organizace tak bezprostředně reagovala na včerejší prohlášení ministra průmyslu a obchodu, který ve večerním rozhovoru pro televizi Prima uvedl, že zastaví program hledání trvalého úložiště pro odpad z atomových reaktorů. \"Nikdo nemusí mít obavu, že by stát pokračoval v úvahách vybudování jaderného úložiště kdekoliv v České republice\", řekl Milan Urban.

Ke skutečnému zastavení programu vláda musí ještě změnit oficiální koncepci nakládání s radioaktivními odpady. Ministři by měli také odmítnout stavbu nových atomových reaktorů, která by zvýšila výrobu jaderného odpadu. 

Studie Hnutí DUHA má sloužit jako příspěvek do diskuse o nové koncepci nakládání s radioaktivními odpady. Dosavadní program zelená organizace kritizovala jako technicky nepromyšlený a nedemokratický. Studie vypočítává konkrétní nedostatky vládní koncepce schválené v roce 2002 včetně:

·        vyloučení postižených obcí z rozhodování,

·        politicky motivovaného spěchu namísto bezpečnějšího využívání ověřených technických řešení,

·        apriorního prosazování konceptu takzvaného uzavřeného hlubinného geologického úložiště bez posouzení alternativních řešení,

·        velmi nízkého poplatku provozovatelů atomových reaktorů na takzvaný jaderný účet, kvůli kterému vybrané peníze patrně nebudou stačit na vybudování úložiště,

·        nejasné konečné množství radioaktivních odpadů – vinou diskusí o nových atomových reaktorech nelze přesně naplánovat potřebný rozsah úložiště.

Studie zároveň doporučuje konkrétní úpravy koncepce. Poukazuje na nutnost zkoumat i možná lepší řešení, jako je tzv. neuzavřené hlubinné úložiště. Doporučuje i další změny, především rozšíření občanských práv a hlavně větší hlas obcí postižených zvažovaným úložištěm.

Vláda a její Správa úložišť radioaktivních odpadů se setkala s masivním odporem postižených obcí a krajů. Obce ve všech vytipovaných lokalitách projekt odmítly, v řadě míst nesouhlas zastupitelstev podpořila také referenda. V posledních týdnech úložiště také oficiálně odmítli volení zastupitelé tří krajů: Plzeňského, Jihočeského a Ústeckého.

Studii Hnutí DUHA lze stáhnout na www.hnutiduha.cz/publikace/studie/koncepce_rao.pdf

Libor Matoušek z Hnutí DUHA řekl:

\"Pokud bude program skutečně zastaven, půjde o nejdůležitější krok v české jaderné energetice ode dne, kdy padlo ano pro spuštění Temelína. Urbanovo stanovisko je především výsledkem úsilí lidí z postižených obcí, místních starostů, zastupitelů, sdružení i dalších občanů. Po á musí vláda říci i bé a odmítnout stavbu dalších atomových reaktorů a tedy i zvyšování výroby radioaktivního odpadu.\"

\"Dosavadní program dává přednost centrálnímu rozhodování bez ohledu na názor obcí a politickému spěchu před demokratickým a rozumnějším hledáním technicky ověřeného a bezpečného řešení. Vláda by v nové koncepci měla zvažovat i možnosti jiných řešení, například takzvaného neuzavřeného hlubinného úložiště. Především ovšem musí postižené obce a místní občané dostat slovo v rozhodování. Demokratický postup je podmínkou důvěry mezi státem a lidmi, bez které se problém atomového dědictví nepodaří vyřešit. Přitom s radioaktivními odpady něco udělat musíme – náš stát se nemůže tvářit, že nejsou, nebo že problém za nás vyřeší někdo jiný.\"

Kontakt:

Libor Matoušek, telefon 545-214-431, email libor.matousek@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů