Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hitem sezóny jsou tropické akvarijní rybky

Hitem sezóny jsou tropické akvarijní rybky
Obchodníci, kteří legálně prodávají cizokrajná zvířata a rostliny, každoročně zvyšují své tržby. Jen za loňský rok dosáhli podle odhadů obratu asi 20 miliard dolarů. Jedná se tak podle britské agentury PR Web o sedmiprocentní nárůst oproti roku 2002.
Mezi zákaznicky nejoblíbenější druhy se tradičně řadí plazi, mezi nimiž vedou gekonci, a živí ptáci, kde kralují především pestrobarevní papoušci. Nově se vzmáhá také obchod s tropickými akvarijními rybkami. Odborníci jejich úspěch přisuzují úspěšnému animovanému snímku Hledá se Nemo. Milióny dětí tak touží po korálové rybě nazvané klaun očkatý a dalších podobných druzích.
Ekologové však varují, že tyto ryby se v zajetí zpravidla nemnoží a pro obchodní účely je tak třeba je lovit v jejich přirozeném prostředí. Podle nich by tak \"nemomanie\" mohla ohrozit pestrost živočišných druhů na korálových útesech, uvádí server stairtimes.com.
Tradičními obory, které používají části divokých zvířat a cizokrajných rostlin, jsou medicína a móda. Zatímco farmaceutický průmysl potřebuje stále stejné druhy rostlin, z nichž připravuje výtažky pro léky, módní domy se řídí každoročně novými trendy a například do svých parfémů přidávají extrakty z různých tropických dřev a květin.
Podle nejnovější studie britského výzkumného ústavu IUCN přinesl obchod s divokými zvířaty a rostlinami národní ekonomice v loňském roce 4,8 miliardy liber. Tento sektor tak představuje asi půl procenta hrubého domácího produktu země. Vzhledem k tomu, že zájem o divokou přírodu roste, očekávají experti, že by do konce desetiletí mohl podíl tohoto sektoru na HDP vzrůst nejméně na jedno procento.
Do celkové sumy jsou započítány také výdaje turistů na rekreaci, kterou tráví v divoké přírodě. Mezi oblíbené atrakce současnosti tak patří pozorování stád velryb na skotském pobřeží. Mořští savci přitáhnou každý rok průměrně o 12 procent více návštěvníků, napsal server BBC News.
Také lesní zvěř má v britské ekonomice významné postavení. \"Jak postupuje urbanizace, lidé stále častěji navštěvují různé rezervace, aby viděli jeleny, srny a další divoká zvířata. Řízený a povolený odchyt pak zajišťuje udržitelnost využití těchto přírodních zdrojů a má také ekonomické výsledky,\" uvedla zooložka Jane Smartová z ústavu IUCN. Odchycená zvěř pak zpravidla putuje na jídelníčky restaurací.
Důležité podle britských vědců je, že využívání divoké přírody k ekonomickým účelům zajišťuje práci více než 35 tisícům lidí. Navíc se stále více investuje do ochrany přírody, aby bylo možné ji využívat. \"Profituje tak ekonomika, ale také příroda sama,\" řekl britský zoolog Martin Gray.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů