Čtvrtek, 28. března 2024

Ne všechen odpad skončí na skládce

Ne všechen odpad skončí na skládce

Krásné Březno - čím dál víc odpadu produkují Ústečané.
Loni město v rozpočtu na zajištění odpadového hospodářství vyčlenilo 45,62 milionů korun, ale v závěru roku muselo přidat nad plán ještě další milion. Potvrdil to mluvčí města Milan Knotek.
Zatímco v roce 2002 občané do popelnic a kontejnerů odložili 16 100 tun směsného odpadu, loni to bylo už o 226 tun více. Ještě rapidnější nárůst, z 932 na 1 770 tun, tedy téměř na dvojnásobek, zaznamenaly Technické služby města Ústí nad Labem (TSmÚ) u objemného odpadu, který Ústečané přivezli do sběrných dvorů. \"Když k tomu připočteme separovaný odpad včetně nebezpečného a odpad ze zeleně, vyprodukoval každý Ústečan za rok v průměru 250 kilogramů odpadu,\" tvrdí mluvčí TSmÚ Radek Lebduška.
Loni Ústečané vytřídili a do speciálních nádob odložili 590 tun papíru, 309 tun skla a plastových láhví a na určených stanovištích nebo do sběrných dvorů odevzdali 114 tun nebezpečných odpadů. Podle Lebdušky se TSmÚ snaží co nejvíce těchto odpadů recyklovat.
\"Jako jediní v republice provozujeme poloautomatickou linku, která je schopna roztřídit duté obaly na skleněné a plastové. Případné kovové obaly pak dotřiďuje obsluha linky ručně. Potom je předáváme dalším zpracovatelům,\" poznamenal Lebduška. Jako příklad uvedl, že použité plastové láhve se v konečné fázi mohou proměnit třeba ve slušivé oblečení.
Na skládce, jak řekl, končí i minimum vytříděných nebezpečných odpadů. \"Většina, třeba olověné akumulátory, suché články, zářivky či odpadní oleje, se recykluje. Část, jako vyřazená léčiva, se zneškodňuje ve spalovně. A jen malé množství, například plechovky se zbytky barev a laků, končí na skládce,\" dodal mluvčí TSmÚ.

Zdroj: Ústecký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů