Sobota, 27. dubna 2024

Kraj průmyslovou zónu chce, ekologové jsou proti

Kraj průmyslovou zónu chce, ekologové jsou proti
Ostrava Představitelé Moravskoslezského kraje stále uvažují o tom, že oblast Dolní Lutyně na Karvinsku zařadí do strategických rozvojových zón. Řekl to náměstek hejtmana Josef Jalůvka. Jde o dvousethektarové území, kde by v budoucnu mohlo vzniknout několik tisíc pracovních míst. N ení ale jisté, zda zóna bude schválena, protože oblast se díky vzácným druhům živočichů má stát chráněným územím a měla by být součástí celoevropské soustavy Natura 2000.
Zatímco příznivci zóny si myslí, že rozvoj průmyslu se na přírodě podepíše méně než dálnice D 47, která má území protínat, ochránci přírody jsou přesvědčeni o opaku. Ekologové také varují, že zastavění území může přispět ke vzniku povodní. Vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni dosud podporovala naopak vládní agentura CzechInvest.
Proti vzniku zóny v Dolní Lutyni se loni na podzim postavilo ministerstvo životního prostředí. J eho mluvčí Jarmila Krebsová v pátek řekla, že se stále jedná.\" T akzvaná ptačí oblast v prostoru Dolní Lutyně je již navržena, ale dosud nebyla vyhlášena,\" řekla mluvčí s tím, že podle informací ministerstva dokumenty územního plánu s průmyslovou zónou plánovaného rozsahu nepočítaly. Star osta Dolní Lutyně Josef Lindner ale řekl, že v rámci územního řízení se pracuje na změně územního plánu. Bude to prý trvat nejvýše jeden a půl roku.
Podle Petra Víchy, starosty nedalekého Bohumína, je třeba nalézt kompromis mezi ochranou přírody a průmyslovou činností.\" Územím povede dálnice, která ohrozí lokalitu více než průmyslová zóna,\" míní bohumínský starosta. Podobný názor zastává i Lindner. Z jeho pohledu by zóna možná rušila ptáky jen z třetiny tak, jak je bude rušit dálnice. \" V dotčeném území jsme dosud zjistili 60 zvláště chráněných druhů živočichů, ale počet zdaleka není konečný,\" řekl člen České ornitologické společnosti Zdeněk Polášek, který mapoval oblast na zakázku CzechInvestu. T aké tento biolog upozornil, že když se lokalita zastaví dálnicí a zónou, výrazně se zhorší hydrologické poměry v oblasti. Oc hránci přírody argumentují i studií z roku 1993, kterou zpracoval ústav Okrasného zahradnictví v Průhonicích. Ústa v označil oblast Dolní Lutyně za plochu maximálně důležitých ekologických funkcí a naprosto nevhodnou pro jakékoli zastavování. N eměla by jí vést ani dálnice.
Bohumínský starosta Vícha ale nedávno Moravskoslezskému deníku s odvoláním na ekologickou studii řekl, že projekt průmyslové zóny a chráněného území lze skloubit.
\" Teď je důležité, které argumenty a které potřeby regionu převáží,\" upozornil zase lutyňský starosta. \" Moc přírody je velká, umí si pomoci sama,\" soudí také.
Ve prospěch zóny hovoří to, že Moravskoslezský kraj potřebuje naléhavě pracovní místa. P o Ústeckém kraji má nejvyšší míru nezaměstnanosti - přes 17 procent. Vláda proto usilovně pro průmyslovou zónu hledá místo. U važovalo se o Nošovicích na Frýdecko- Místecku, kde ale projekt ztroskotal na jednáních o výkupech pozemků od soukromníků. P odobné to bylo v Šilhéřovicích na Opavsku. U Dolní Lutyně by odpadly případné spekulace při výkupech pozemků, protože pozemky jsou ve vlastnictví státu.
Pokud ale stát nedodrží směrnici Evropské unie Natura 2000, jejímž smyslem je zachovat v Evropě biologickou rozmanitost, čekají ho sankce. Náměst ek ministra životního prostředí Ladislav Miko nedávno v televizi upozornil, že unie by mohla zamezit ČR přístup k financím z e str ukturálních fondů.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů