Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Množství dioxinů v krvi obyvatel z okolí neratovické chemičky Spolana je podle ekologické organizace Greenpeace alarmující. Analýza Státního zdravotního ústavu ukázala, že koncentrace dioxinů a polychlorovaných bifenylů (PCB) s dioxinovým účinkem je v krvi lidí žijících v Neratovicích zhruba dvojnásobná ve srovnání s kontrolní skupinou z Benešova. Podle ministerstva zdravotnictví se však koncentrace pohybují v rozmezí běžných hodnot a neměly by způsobovat nežádoucí zdravotní účinky.

OBCHOD S EXOTICKÝMI ZVÍŘATY ROSTE
Exotická zvířata, rostliny nebo výrobky z jejich částí jsou stále oblíbenější. Obchodníci prodali za loňský rok o 7 procent víc a utržili zhruba 20 miliard dolarů. Kvůli rostoucí poptávce zvýšili ceny a také odchytili více zvířat. Nejvýnosnější jsou chráněné druhy, které se nesmí vyvážet ze země původu. Nelegální obchod tak roste rychleji než povolený. Pašování divokých zvířat a rostlin se stalo nejlepším byznysem po obchodování s drogami. V loňském roce utržili pašeráci podle Světového fondu na ochranu zvířat zhruba 10 miliard dolarů, což je o 10 procent více než v roce 2002. Proti praktikám pašeráků se snaží bojovat celníci po celém světě. Ekologové však tvrdí, že dokud bude fungovat povolený obchod, budou dále vydělávat i pašeráci.

KUŽVART MÁ ZÁJEM O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, VĚDU ČI VZDĚLÁVÁNÍ
Zájem o působení v oblasti životního prostředí, popřípadě vědy a výzkumu či vzdělávání vyjádřil český kandidát na komisaře Evropské unie Miloš Kužvart v Bruselu při setkání s předsedou Evropské komise Romanem Prodim. Ale až ve středu se dozví, u kterého ze stávajících komisařů se bude po 1. květnu zaučovat. Předseda Prodi zdůraznil, že v žádném případě to, co bych dělal během šestiměsíčního období, neznamená, že bych ve stejné oblasti měl pokračovat i později, řekl Kužvart novinářům. Noví komisaři se sice budou od počátku na rozhodování komise plně podílet, ale nedostanou přidělený vlastní resort. V Prodiho týmu by měli sbírat zkušenosti, než případně přejdou do nové komise, která nastoupí 1. listopadu na pětileté období.

Ochranáři udělili ČRa pokutu kvůli úniku na nafty na Pradědu
Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky udělila pokutu Českým radiokomunikacím, z jejichž vysílače na Pradědu v Jeseníkách unikla loni v říjnu nafta a znečistila zeminu. K výši sankce se ale zatím odmítl vyjádřit. ČRa již v minulosti dostaly za havárii pokutu od České inspekce životního prostředí.

Ekologové chtějí změnit koncepci nakládání s jaderným odpadem
Slova o zastavení příprav na výstavbu hlubinného jaderného úložiště by měl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban podle ekologických aktivistů potvrdit změnou oficiální koncepce nakládání s radioaktivními odpady. Urban nedávno uvedl, že zastavil všechny práce na přípravě úložiště s tím, že chce jednat o vybudování centrálního skladu pro celou Evropu.

Ekologové se přidali k Ambrozkově výzvě za recyklovaný papír
Po ministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi, který své kolegy vyzval před půl rokem k používání recyklovaného papíru, se se stejným apelem obrátila na členy kabinetu ekologická organizace Arnika. Sdružení vede už více než rok kampaň za \"šetrné papírování\" na úřadech. Úředníci se podle vedoucího kampaně Milana Návoje vymlouvají na zvýšenou sazbu daně z přidané hodnoty za recyklovaný papír, která platí pro ekologicky šetrné výrobky od začátku roku. Argumentují také potížemi s používáním recyklovaného papírů v kopírkách.

Fond Phare energetických úspor poskytl na úvěry 400 mil. Kč
Fond Phare energetických úspor poskytl od roku 1997 do konce roku 2003 téměř 400 mil. Kč na úvěry zaměřené na projekty ke zvýšení účinnosti užití energií. Průměrný objem úvěru dosahuje podle ředitele segmentu malých a středních podniků ČSOB Aleše Pospíšila 10 mil. Kč, projekty příjemcům ročně přináší čistou úsporu nákladů za energii za asi 2,4 mil. Kč. Peníze z fondu čerpají především podniky, města, obce, družstva či nemocnice. Čisté úspory energií dosáhly podle ČSOB téměř 81 mil. Kč. Díky zdrojům fondu je sazba na úvěr výhodnější než běžný obdobný produkt na trhu zhruba o jedno procento.

Projekt Čistá voda si v jižních Čechách vyžádá téměř miliardu Kč
Projekt Evropské unie Čistá voda, který má zlepšit čištění odpadních vod v obcích s více než 2000 obyvateli, si v Jihočeském kraji vyžádá téměř jednu miliardu korun. Jeho garantem bude Jihočeský vodárenský svaz (JVS), který má v kraji na starost správu a rozvoj společného zařízení pro výrobu a rozvod pitné vody.

Výstaviště Výrobci biopotravin budou mít expozici na potravinářském veletrhu Salima v Brně začátkem března. Stánek v přírodním stylu najdou zájemci v pavilonu D s informacemi o ekologickém zemědělství a výrobky pěti firem.
Zastřešující Svaz ekologických zemědělců Pro-Bio chce v Evropské unii svým členům pomoci s odbytem výrobků. \"V EU obstojí kvalita,\" řekla Markéta Doubravská z Pro-Bio. Ekologičtí zemědělci při pěstování rostlin nepoužívají syntetická hnojiva a pesticidy a zvířata chovají pouze přirozeným způsobem.

Plzeňský kraj - U osmnácti chráněných území nechal loni kraj rozmístit devatenáct nových informačních tabulí. Loni totiž převzal do své působnosti 134 maloplošných, zvláště chráněných území, přírodních rezervací a přírodních památek.
\"Na péči o tato území vyčlenil loni kraj necelé dva miliony korun, informační tabule stály asi 300 000 korun,\" řekla mluvčí kraje Jana Filípková. Informační tabule na dřevěných stojanech jsou podle ní umístěné na přístupových cestách.
\"Tabule chráněné stříškou přinášejí podrobné údaje o chráněném území. Texty jsou doplněny mapkou vymezující konkrétní chráněné území a barevnými fotografiemi,\" uvedla Filípková.
I v letošním roce odbor životního prostředí vytipuje další vhodné lokality pro umístění obdobného počtu tabulí na území kraje,\" dodala Filípková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů