Pátek, 19. dubna 2024

Švédsko míní žalovat Komisi

Švédsko míní žalovat Komisi
Švédská vláda hodlá popohnat k soudu Evropskou komisi. Nelíbí se jí, že EU loni v říjnu povolila, aby se v členských zemích směl používat herbicid Paraquat. A to i přes intenzivní odpor ekologických skupin i obchodních svazů.

Tento prostředek na hubení plevele a kontrolu růstu trávy, který je třetím nejužívanějším herbicidem na světě, Švédsko zakázalo v roce 1983. Podle něho je Paraquat vysoce toxický a pro lidské zdraví extrémně nebezpečný. \"Jeho používání může znamenat zdravotní komplikace až smrt tisíců lidí, zvláště v chudých zemích, kde lidé nejsou schopni adekvátně se při jeho užívání chránit. Ale i v zemích EU jsou evidovány případy otrav,\" řekla ministryně životního prostředí Lena Sommestad.

Evropský soudní dvůr nyní bude posuzovat švédskou žádost, aby bylo rozhodnutí Komise anulováno. Verdikt bude sledovat řada dalších unijních států, jelikož užívání herbicidu Paraquat je zakázáno nebo omezeno v Rakousku (1993), Dánsku (1995), Finsku (1986), Slovinsku (1997), Německu (1993) a Maďarsku (1991).
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů