Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Program Calibre mapuje postup výstavby a zaznamenává každou činnost na staveništi až do úplného ukončení výstavby.
Tento způsob sledování rozsahu, typu a příčiny odpadu na staveništi pomocí počítače je důležitým projektem Výzkumného ústavu stavebnictví (Building Research Establishment - BRE) ve Velké Británii. Projekt vznikl jako odpověď na nedostatek skládek a skutečnost, že v Anglii je stavebnictví zodpovědné za 30 až 40 % veškerého odpadu.

MVV Energie CZ
Založena v roce 1993 jako dceřiná společnost americké firmy Energy Performance Services, zaměřené na úsporná opatření v energetice. Tato služba se stala známou pod zkratkou EPC (Energy Performance Contracting) a zahrnuje diagnózu energetické spotřeby a návrh úsporných opatření, který se financuje z prokázaných úspor. V roce 1999 se stala dceřinou společností německého energetického podniku MVV Energie a změnila název. Kromě aktivit v energetických úsporách investovala do energetických společností, zejména v teplárenství, a jejím hlavním partnerem jsou města. Společnost získala desetiprocentní podíl na trhu s centrálním zásobováním teplem v ČR.
V Německu investuje MVV Energie vedle tradičních oborů také do využívání obnovitelných zdrojů energií. Stala se lídrem ve spalování biomasy. Dále rozvíjí a podporuje moderní technologie na využívání energií. MVV Energie dodává více druhů energie v propojeném balíku (multiutility systém), dodávka je spojena s navazujícími službami s přidanou hodnotou, e-businessem, internetem apod.

20. února se v Římě koná zakládající sjezd Evropské strany zelených, která má sdružit na 30 ekologických formací z celé Evropy.

Ekologové ze sdružení Děti Země se již podruhé odvolali proti vydání integrovaného povolení pro stavbu cementárny, kterou ve Štramberku na Novojičínsku za více než dvě miliardy korun plánuje vybudovat rakouská firma Lasselsberger. Firma tak stále nemůže získat stavební povolení. Odpůrci stavby využili poslední termín k odvolání - krajský úřad je obdržel v pondělí.

PARDUBICE - Ekologicky historickým dnem pro pardubický magistrát byl letošní 17. únor. Celý balík podkladů pro jednání dostali radní města poprvé na recyklovatelném papíře.
\"Kromě map, samozřejmě,\" dodal vedoucí kanceláře primátora Michal Zítko a ujistil, že na recyklovatelném papíře budou i všechny podkladové materiály pro všechna jednání městského zastupitelstva.
\"Naším cílem je nahradit 90 procent papíru používaného na magistrátu papírem recyklovaným,\" slíbil vedoucí kanceláře tajemníka pardubické radnice Tomáš Marek.

Jevíčsko - Zda bude moci být na jaře zahájen projekt primárního monitorování bývalých důlních děl poblíž Horní Rovně, kde se v minulosti těžil pískovec a posléze sloužila jako úložiště toxických látek, není v tuto chvíli jisté.
\"S prací bychom mohli začít ihned, ale čekáme na stanovisko orgánů životního prostředí a zajištění finanční krytí nákladné akce,\" uvedl vedoucí specializované firmy zabývající se podobnými aktivitami, Milan Blaha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů