Pátek, 19. dubna 2024

Ani vysoká cena neodrazuje od nákupu tepelných čerpadel

Ani vysoká cena neodrazuje od nákupu tepelných čerpadel
Alternativní ekologické topení má také u nás budoucnost. Rychnovská firma bude zvyšovat výrobu.

Hradec Králové - Zájem lidí a firem o vytápění domů tepelnými čerpadly výrazně roste. Zatímco loni se v Česku instalovalo asi 1200 tepelných čerpadel, letos by to mohlo být dvakrát tolik.
Uvedl to předseda Asociace pro využití tepelných čerpadel Josef Slováček. Investory neodrazuje ani vysoká cena čerpadla, která se pohybuje kolem 300 000 korun.
Velké pořizovací náklady se jim totiž vrátí v tom, že vytápění čerpadlem ušetří asi dvě třetiny energie potřebné k topení. Tepelné čerpadlo je zařízení, které dokáže odebírat \"bezplatné\" teplo ze země, vody nebo ze vzduchu tím, že ji ochlazuje.
Tepelná čerpadla mají podle Slováčka jako alternativní ekologické topení v republice velkou budoucnost. \"Jak budou stoupat ceny energií, bude se výrazně snižovat i doba návratnosti investice,\" vysvětlil. Nyní je návratnost čerpadla v porovnání s klasickým plynovým vytápěním asi deset let. Pokud se ceny energií přiblíží k cenám v EU, bude návratnost pouze čtyři až pět let, dodal.
Rostoucí zájem o vytápění čerpadly potvrzuje také jejich přední český výrobce, společnost PZP Komplet ze Semechnice na Rychnovsku. \"Letos předpokládáme výrobu přibližně 800 čerpadel po loňských sto padesáti,\" uvedl ředitel firmy Václav Prokop. Firma si růst poptávky vysvětluje stále rostoucími cenami elektrické energie a plynu.
V České republice zájemci využívají zhruba 3500 čerpadel, zatímco například v sousedním Rakousku jich je instalováno přes 160 000. Nejvíce je tento způsob vytápění rozšířen ve Skandinávii. Ve Švédsku pracuje asi 360 000 čerpadel a do roku 2010 tam plánují nárůst na 650 000 kusů. Slováček odhadl, že u nás je během následujících 30 let potenciál pro instalaci až 450 000 čerpadel.
Instalaci teplených čerpadel podporuje i Státní fond životního prostředí, a to částkou až 100 000 korun na jedno zařízení. Kvůli falešným údajům a nepřesnostem v řadě energetických auditů na domy však fond podporu na konci loňského roku pozastavil. \"Rozvoj instalací by to mohlo přibrzdit. Při očekávaném růstu cen energií se však tepelná čerpadla prosadí sama i bez státních dotací,\" věří Slováček.
Čerpadla se podle něj z 80 procent pořizují do novostaveb. U starších staveb je totiž předělání původního vysokoteplotního topného systému na tepelné čerpadlo velmi složité a nákladné.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů