Pátek, 29. března 2024

Na Zlínsku přibude tříděného odpadu

Na Zlínsku přibude tříděného odpadu
Nových 255 popelnic rozdělí kraj do dvaatřiceti obcí a měst regionu

Zlínský kraj nakoupí obcím a městům popelnice na tříděný odpad. Dva milióny korun na pořízení nádob kraj získal od společnosti Ekokom, jež podporuje recyklaci odpadu.
Nádoby budou určeny především na PET lahve, sklo a papír, řekl novinářům ve Zlíně krajský radní Vojtěch Jurčík (KDUČSL).
\"Se vstupem do Evropské unie čekají naši republiku změny v mnoha oblastech života. Jednou z nich bude i povinnost přizpůsobit dosavadní praxi v oblasti nakládání s odpady. Jde například o to, abychom ke konci roku 2005 dokázali recyklovat 52 procent nevratných obalů. Jsem toho názoru, že bychom si tento trend v oblasti nakládání s obaly měli vzít za svůj, i kdyby nás k tomu netlačila EU. Musíme si totiž uvědomit, že nelze do budoucna počítat s tím, že budeme odpady jen skládkovat. Za nějaký čas bychom totiž zjistili, že naše krajina je jedna velká skládka, byť řízená. Ročně totiž každý z nás vyprodukuje 150 až 500 kilogramů domovních odpadů, z toho okolo 30 kg papíru, 25 kg plastů a 5 kg kovu,\" vypočítal Jurčík.
\"V Evropě je běžnou praxí, že každá domácnost svůj odpad pečlivě třídí a tak zároveň přispívá k ochraně životního prostředí. Jsem si vědom toho, že i u nás se v této oblasti za posledních deset let udělalo mnoho. Avšak mnoho nás ještě čeká,\" dodal radní.
Nových 255 popelnic rozdělí kraj do 32 obcí a měst regionu. Například město Zlín rozmístí na svém území 54 nádob, z toho 27 bude na třídění papíru a 27 na třídění plastu. \"Kraj tak učinil významný krok k tomu, aby bylo posíleno třídění domovního odpadu tam, kde již existuje, případně aby třídění bylo zavedeno. Je to určitě krok správným směrem,\" míní Vojtěch Jurčík.

Dokončují plán

V současnosti kraj dokončuje také takzvaný Plán odpadového hospodářství, podle něhož by se měl v dalších letech likvidovat nahromaděný odpad. Krajští radní zvažují také uvolnění dalších peněz na různá podpůrná opatření. \"Přibližně půl miliónu korun chceme uvolnit například na kompostování odpadu u rodinných domů,\" oznámil Jurčík.
Distribuci odpadových nádob zajistí zlínská společnost Technické služby. Obce uzavřou s krajem smlouvu o bezplatném užívaní těchto popelnic. V kraji se ročně podle Jurčíka vyprodukuje několik stovek tisíc tun odpadu.
\"Například na skládku v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku se vyveze ročně až 30 000 tun odpadu,\" upřesnil radní.

VOJTĚCH JURČÍK
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů