Čtvrtek, 28. března 2024

Miloš Kužvart by měl odejít i ze sněmovny, říkají politici

Miloš Kužvart by měl odejít i ze sněmovny, říkají politici
Rozhodnutím vzdát se kandidatury na post prvního českého zástupce v Evropské komisi si Miloš Kužvart, bývalý ministr životního prostředí a poslanec za ČSSD, přiblížil konec politické kariéry.
Možnost, že by získal významnou funkci či že by se dostal před příštími volbami na volitelné místo, je nyní i pro jeho spolustraníky zcela nepředstavitelná.
\"Říci, že lidsky zklamal, je slabé slovo,\" řekl šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).
\"Naprosto selhal a měl by zvážit odchod ze sněmovny,\" uvedl včera v televizní debatě na stanici Nova místopředseda ČSSD a ministr práce Zdeněk Škromach, který už v pátek řekl: \"Diskvalifikoval se pro jakoukoli další funkci. Jestliže nedokáže unést ani základní zodpovědnost, měl by velice zvažovat otázku svého dalšího působení ve vysoké politice.\"
Ostře se vůči Kužvartovi vyjádřili i další politici - ti vládní se nyní budou snažit Kužvarta přimět, aby složil poslanecký mandát. \"Koalice má křehkou většinu 101 hlasů a je zjevné, že na hlas Miloše Kužvarta nebude spolehnutí\" uvedl jeden ze členů Špidlova kabinetu, který si nepřál být jmenován, protože nechtěl veřejně útočit na ČSSD.

Dětinské chování
Kužvart včera řekl, že mandát nesloží a že vše vysvětlí poslaneckému klubu ČSSD. Po dvou dnech tak porušil taktiku mlčení, kterou zvolil v pátek. Tehdy nejprve v poslaneckém klubu ČSSD řekl, že necítí podporu vlády a že by se na post komisaře \"také mohl vykašlat.\"
Na otázky, zda myslí rezignaci vážně, nereagoval. \"Bez komentáře,\" řekl jen.
Později se sešel s předsedou sněmovny Lubomírem Zaorálkem a s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL), ale ani jeden z nich nedokázal po schůzce říci, zda Kužvart končí či nikoli.
Poslanec ani jeho asistent pak nebrali telefon, neodpovídali na vzkazy. Kužvarta nemohli sehnat ani kolegové, třeba šéf klubu ČSSD Petr Ibl.
Nakonec Kužvart řekl reportérovi Novy, že se rozhodne během několika dní, ale za hodinu nadiktoval ČTK zprávu o své rezignaci.

Brusel je ještě daleko
Zatímco kandidáti ostatních devíti zemí, s nimiž Česko v květnu do unie vstoupí, začali od začátku února dojíždět do Bruselu (někteří jsou tam stále, protože při EU pracují), Kužvart zůstával v Praze.
\"Nabídl jsem mu své kontakty na různé lidi v Bruselu. Poděkoval, že možná časem, a od té doby už o tom se mnou nemluvil,\" říká vicepremiér Petr Mareš.
Kužvart stále opakoval, že by si přál být přidělen ke komisařce pro životní prostředí Margot Wallströmové, ale nedělal pro to nic. Ještě v týdnu, který si předseda Evropské komise Romano Prodi vyhradil na setkání s desítkou nováčků, u Wallströmové nevěděli, že by si komisařka měla některého z nováčků vzít do své péče. \"Nikdo se na ni s takovým požadavkem neobrátil,\" řekla ČTK její mluvčí Ewa Haglundová.
Kužvart do Bruselu dorazil teprve minulý týden. Podřízeným velvyslance Pavla Teličky vyčetl, že mu nepřipravili program - i když sám se na ně s takovým požadavkem neobrátil. Kužvartova angličtina se po schůzce s Prodim jevila jako zcela nedostatečná. Později v rozhovoru pro Právo přiznal, že si jazykové znalosti začal s lektorem oprašovat.
I proto si politici Kužvartovu demisi vysvětlili především - vedle naprostého osobního selhání - jako pozdní záchvat sebekritiky.
\"Já to vnímám jako sice pozdě, leč přece jenom nalezenou sebekritičnost, jež ze začátku kandidátovi chyběla,\" uvedl Petr Mareš. \"Zdá se, že až příliš pozdě pochopil, jak náročný post má před sebou.\"
Podobně mluvil i Jan Zahradil (ODS): \"Možná si pan Kužvart teprve teď uvědomil, co to vlastně obnáší zastávat funkci evropského komisaře. A že na ni v žádném případě nemá.\"
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů