Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ledeč nad Sázavou změní starou skládku na parkoviště pro motokros
Město Ledeč nad Sázavou na Havlíčkobrodsku přemění starou skládku na parkoviště pro návštěvníky motokrosových závodů. Blízkému sportovnímu areálu, kde se konají i republikové závody, totiž chybí obslužné prostory. \"Máme výbornou trať. Kdyby měla zázemí, mohli bychom pořádat i evropské závody,\" řekl starosta Karel Urban. Rekultivaci skládky Rašovec město ukončí do konce roku. Letošní práce budou stát téměř deset milionů korun. Sanace zhruba dvouhektarového areálu celkem přijde na 24 milionů, stát na ni přispěl 60 procenty. Skládka sloužila od poloviny 80. let, ale pak nevyhověla přísnějším normám, a proto se o deset let později muselo ukládání komunálního odpadu zastavit.

USA POŽADUJÍ ZRUŠENÍ SUBVENCÍ EU NA VÝVOZ ZEMĚDĚLSKÝCH PRODUKTŮ
Dohodu o další liberalizaci globálního obchodu se podle Spojených států podaří uzavřít jen tehdy, když EU přistoupí na úplné zrušení subvencí na vývoz zemědělských produktů. V ženevském ústředí Světové obchodní organizace (WTO) to řekl obchodní zmocněnec USA Robert Zoellick. EU podporuje své farmáře ve světě zdaleka nejvyššími exportními subvencemi a zatím nejeví ochotu zrušit podporu vývozu úplně, jak to požadují rozvojové země a zemědělští vývozci. Unie je připravena odstranit subvence na produkty, které mají největší význam pro rozvojové země a dále jít nehodlá.

PODLE ŠPIDLY NEMÁ MÍT REZIGNACE PRO KUŽVARTA DALŠÍ DŮSLEDKY
Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se domnívá, že poslanec sociální demokracie Miloš Kužvart by měl zvážit odchod ze sněmovny. Předseda vlády Vladimír Špidla řekl, že osobně z Kužvartovy rezignace na místo evropského komisaře nehodlá vyvozovat další důsledky. Kužvartovu reakci se nepodařilo získat. Poslanec ČSSD a dosavadní kandidát na místo evropského komisaře Kužvart se v pátek své nominace vzdal. Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla však pro Kužvarta další důsledky vyvozovat nechce.

PŘEDÁK AMERICKÝCH ZELENÝCH RALPH NADER KANDIDUJE NA PREZIDENTA
Předák amerických Zelených, známý bojovník za práva spotřebitelů proti koncernům Ralph Nader oznámil, že se jako kandidát zúčastní prezidentských voleb pořádaných v USA 2. listopadu. Po zralém uvážení jsem se rozhodl vystoupit jako nezávislý kandidát, řekl Nader. Podle pozorovatelů je prakticky nemožné, aby Nader volby vyhrál: dokáže na sebe strhnout hlasy jen okrajových skupin obyvatelstva. Význam jeho kandidatury spočívá v tom, že může odebrat hlasy demokratickému kandidátovi a prospět tak dosavadnímu prezidentu Georgi Bushovi, který znovu kandiduje za republikány.

Mladá Boleslav hodlá letos poprvé v historii podpořit granty i projekty v oblasti ochrany životního prostředí. \"I když suma vyčleněná na podporu těchto projektů bude mizivá v porovnání s ostatními granty, měla by pomoci ekologické aktivity přinejmenším rozjet,\" řekla náměstkyně primátora Eva Pešková. Rada města hodlá podpořit zajímavé ekologické projekty celkovou částkou 50 000 korun. Předkládané projekty by se měly týkat například nakládání s odpady, ekologické osvěty a filmů s ekologickou tematikou i soužití lidí a psů ve městě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů