Středa, 24. dubna 2024

Odpovědnost má mít obec

V čísle 1/2004 časopisu Odpady je na straně 26 uveden výklad komise ministra životního prostředí o tom, kdo se má postarat o odstranění odpadu odloženého na místech, která k tomu nejsou určena za předpokladu, že původce není znám.

Odpovědnost má mít obec

S odvoláním na § 79 odst. 1, písm. e), zákona 185/2001 Sb. o odpadech, se zde říká, že je to obec s rozšířenou působností. V tomto ustanovení zákona ovšem čteme, že odpad by měl být odstraněn \"hrozí-li nebezpečí poškození lidského zdraví nebo životního prostředí\". Tuto skutečnost je ovšem ve většině případů těžké prokázat nebo dokonce ani skutečně nehrozí.

Jen to vypadá hrozně a skládka \"jen\" poškozuje vzhled krajiny a negativně ovlivňuje psychiku obyvatel v okolí a návštěvníků těchto míst. Výsledkem je, že v řadě případů není skládka uklizena. Pracovníci odborů ŽP by jistě velmi rádi vyhověli, ale musí nejdříve získat souhlas a finance od obce, protože peněz v obcích není nikdy dost. O citované ustanovení zákona se přitom bohužel opírat nemohou.

Dále je ve výkladu komise ministra vysvětleno, že ze zákona. nelze dovodit, že by povinnost byla na vlastníkovi nemovitosti. S tím je nutné souhlasit, zejména v případech, kdy k uložení odpadů dochází opakovaně a vlastník nemá možnost trvalému ukládání odpadů cizími osobami zamezit. Výklad se zmiňuje o možnosti uložit vlastníkovi pozemků pokutu podle zákona o obcích. Ovšem uložení této pokuty by patrně bylo v těchto případech v rozporu s Listinou lidských práv a články Ústavy ČR. A právě proto nebyla tato povinnost v zákoně o odpadech uvedena.

Takže na základě citovaného výkladu se nedopracujeme k žádnému výsledku a černé skládky nebudou nadále odstraňovány. To není spekulace, ale skutečnost. Černé skládky jsou přece jen někdy uklizeny, ale to jen na soustavný nátlak občanů, ekologických sdružení a nebo v případech, kdy jsou příliš viditelné a poškozují pověst obce.

V zákoně by proto měla být povinnost obce s rozšířenou působností černé skládky likvidovat a to bez podmínek, které je obtížné doložit. Prostě jen proto, že tam někam na kraj pole, vpravo či vlevo od silnice odpad nepatří, a být tam nesmí. Obec by pak musela ve svém zájmu vyvinout jistě značné úsilí k zabránění ukládání odpadů a k vypátrání pachatelů. Má k tomu své zaměstnance a městskou policii. V řadě případů ovšem pracovníci obce vědí, kdo je pachatelem, ale nebývá snadné s těmito osobami něco udělat. Pokud ovšem obec od řádných občanů vybírá poplatky za odstraňování jejich odpadů, musí dokázat, aby stanovená pravidla platila na jejím území pro všechny.

AUTOR: RNDr. Jaroslav Herzig

Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů